Moody’s a retrogradat ratingul de credit al SUA, avertizând asupra creşterii datoriei guvernamentale şi a deficitului bugetar în cea mai mare economie a lumii, scrie FT.
Agenţia a redus vineri după-amiază ratingul de credit al SUA cu o treaptă, de la Aaa la Aa1, iar perspectiva a fost modificată de la negativă la stabilă. Fitch şi S&P, celelalte două mari agenţii, retrăseseră anterior ratingul maxim al SUA.
Această decizie a Moody’s vine într-un context în care investitorii sunt tot mai îngrijoraţi de traiectoria fiscală a SUA. Partidul Republican al preşedintelui Donald Trump promovează un proiect de buget care, potrivit aşteptărilor, va creşte semnificativ datoria în următorul deceniu.
„Deşi recunoaştem punctele forte semnificative ale economiei şi sectorului financiar din SUA, credem că acestea nu mai compensează în totalitate declinul indicatorilor fiscali,” a transmis Moody’s vineri după-amiază.
Agenţia a declarat că se aşteaptă ca deficitul federal să ajungă la aproape 9% din PIB până în 2035, în creştere de la 6,4% anul trecut, din cauza majorării plăţilor de dobândă pe datorie, a cheltuielilor obligatorii şi a „veniturilor relativ scăzute generate din taxe”.
„Această retrogradare cu o treaptă pe scara noastră de 21 de niveluri reflectă creşterea continuă, timp de peste un deceniu, a datoriei guvernamentale şi a ratelor plăţilor de dobândă la niveluri semnificativ mai ridicate decât în cazul altor state cu rating similar,” a scris agenţia.
Casa Albă a respins retrogradarea şi a lansat un atac la adresa lui Mark Zandi, economistul-şef al Moody’s.
„Nimeni nu ia în serios ‘analiza’ lui. A fost demonstrat de nenumărate ori că se înşală.”
Trebuie menţionat că Zandi nu a fost autorul acestui raport şi lucrează pentru Moody’s Analytics, o divizie separată a companiei, care nu este implicată în atribuirea ratingurilor.
Pentru prima dată în istorie, SUA nu mai deţine ratingul triplu-A de la niciuna dintre cele trei mari agenţii. S&P a fost prima care a retras acest calificativ în 2011, iar Fitch a făcut acelaşi lucru în 2023.
Yesha Yadav, profesoară la Facultatea de Drept Vanderbilt şi expertă în piaţa titlurilor de stat americane, a declarat că retrogradarea de către Moody’s este „cel mai recent semnal de alarmă privind o perspectivă din ce în ce mai sumbră asupra gestionării datoriei guvernamentale a SUA.”
Yadav a adăugat: „Deşi nu este o surpriză… rămâne totuşi un şoc puternic pentru o piaţă deja tensionată şi un avertisment sever pentru factorii de decizie politică, care trebuie să se concentreze urgent pe reformele necesare pentru a menţine reputaţia de activ fără risc a creditului american.”
Randamentele titlurilor de stat americane au crescut ca reacţie la această veste, randamentul obligaţiunii de referinţă pe 10 ani urcând cu 0,05 puncte procentuale în acea zi, până la 4,49%. Randamentele obligaţiunilor cresc atunci când preţurile scad.
„Cea mai mare problemă în acest moment nu sunt tarifele, ci lipsa de progres în discuţiile despre deficit la Washington,” a declarat Andy Brenner, director la NatAlliance Securities, referindu-se la taxele impuse de Trump partenerilor comerciali. Retrogradarea „pune presiune pe titlurile de stat,” a adăugat el.