Eveniment

Moody's: Finantele publice ar face fata unui soc economic

02.04.2007, 18:42 33

Probabilitatea unui soc dupa perioada de crestere economica rapida, insotita de dezechilibre, este relativ redusa in Romania si alte tari europene emergente, iar finantele publice romanesti nu ar fi afectate semnificativ nici macar in cazul celui mai nefavorabil scenariu, spun analistii Moody's.
Agentia de evaluare financiara a elaborat un raport privind statele din Europa Centrala si de Est si posibilitatea ca economiile acestora sa inregistreze o corectie dura dupa cresterea economica puternica si accentuarea dezechilibrelor macroeconomice, mai ales a deficitului de cont curent.
"Problemele care afecteaza Romania, Bulgaria si tarile baltice reflecta o parte din durerile cresterii unor noi state membre ale UE. Deficitele de cont curent ridicate sunt finantate din ce in ce mai mult prin datoria externa, o mare parte pe termen scurt. In statele unde exista consiliu monetar, acesta impiedica efectuarea ajustarilor prin fluctuatiile de curs", a declarat Kenneth Orchard, vicepresedinte adjunct al Moody's, autor al raportului.
El considera insa mai probabila o stagnare economica, cu atenuarea treptata a dezechilibrelor, decat o criza. In cazul Romaniei, datoria publica reprezinta 14% din PIB si circa 45% din veniturile bugetare. Deficitul de cont curent este estimat oficial la 10,7% din PIB in acest an, fata de 10,3% anul trecut.
In cel mai nefavorabil scenariu, cu o probabilitate extrem de redusa, datoria publica a Romaniei ar creste la 35% pana in 2010, nivel considerat insa normal, comparabil cu al tarilor din regiune si din aceeasi categorie de rating (Baa3), conform specialistilor Moody's.
Raportul mai arata ca sistemul bancar este solid si nu prezinta riscurile accentuarii unei eventuale crize.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO