Eveniment

Motoarele industriei au continuat să tureze. Producţia industrială a făcut un salt de peste 9% în S1, iar creşterea exporturilor a fost de 7,6%

Motoarele industriei au continuat să tureze. Producţia...

Autor: Claudia Medrega

12.08.2014, 00:06 1010
Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a făcut în primul semestru (S1) un salt de peste 9% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, evoluţia fiind susţinută în principal de cererea externă. Exporturile au crescut în S1 cu 7,6%, ritmul anual încetinind uşor după creşterile de două cifre din primul trimestru.

Industria a fost cel mai important motor al economiei, în primul trimestru contribuind la creşterea PIB de 3,9%, iar cifrele indică faptul că a rămas şi în trimestrul al doilea un pilon important al creşterii economice.

Cu ascensiunea eco­nomică de 3,9% din T1 România a fost liderul Europei. Pentru al doilea trimestru analiştii au anticipat o încetinire a economiei, spre 3-3,5%. Industria reprezintă circa o treime din PIB-ul Ro­mâniei.

În primul semestru producţia industrială a crescut cu 9,1% ca serie brută comparativ cu S1 2013, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate saltul a fost de 10,4%.

Ascensiunea producţiei industriale a fost susţinută de creşterea industriei prelucrătoare, în timp ce industria extractivă şi producţia de energie şi gaze au fost în teritoriul negativ.

„Dinamica producţiei industriale din primele şase luni ale anului a fost susţinută de impulsul exporturilor, dar şi de relansarea consumului privat intern. Ne aşteptăm la relansarea graduală a investiţiilor productive începând cu a doua jumătate a anului curent“, afirmă Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Anul trecut industria a avut cea mai importantă contribuţie la creşterea economică, aducând două treimi din avansul PIB de 3,5%, iar al doilea motor de creştere a fost agricultura, datorită producţiei agri­cole excepţionale.

Unii analişti au anticipat că este posibil să vedem în acest an o rotaţie a surselor de creş­tere economică, scăderea contribuţiei producţiei in­dus­triale urmând să fie com­pensată de redresarea con­sumului şi a in­ves­tiţiilor. În timp ce con­sumul s-a revigorat, investiţiile sunt însă în declin puter­nic.

Evoluţia producţiei industriale este corelată cu trendul exporturilor.

Exporturile au ajuns în primul semestru la 25,5 mld. euro, cu 7,6% peste nivelul din aceeaşi perioa­dă de anul trecut.

În iunie exporturile au totalizat 4,2 mld. euro, cu 5,4% peste valoarea din aceeaşi lună din 2013. Prin­ci­pala cauză de îngrijorare este faptul că ex­por­turile în afara Uniunii Europene s-au con­tractat cu 8,1% faţă de luna iunie de anul trecut, susţine Mihai Pătrulescu, se­nior economist la UniCredit Ţiriac Bank.

Comparativ cu luna mai 2014 expor­turile au scăzut în iunie cu 2,5% la valori exprimate în euro.

Anul trecut exporturile au atins un maxim, apropiindu-se de pragul de 50 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO