Eveniment

Mugur Isărescu, BNR: A relaxa suplimentar politica fiscală ignorând investiţiile nu este o alegere înţeleaptă

Mugur Isărescu, BNR: A relaxa suplimentar politica...

Autor: Iulian Anghel

21.09.2016, 00:06 833
România se află, macroeconomic, într-o poziţie excelentă, dar trenarea redresării investiţiilor publice şi a deru­lării reformelor structurale afec­tează potenţialul de creştere econo­mică, susţine guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

„România se află în prezent într-una dintre cele mai favorabile poziţii macroeconomice din parcursul postcomunist“, spune guvernatorul Mugur Isărescu, care aminteşte însă că, „nimic nu e veşnic: păstrarea acesteia nu este garantată, ci condiţionată de o conduită adecvată a politicilor economice.“

Poziţia guvernatorului nu este nouă, dar rămâne de actualitate în contextul în care economia, stimulată puternic de consum, creşte peste aşteptări (plus 5,2% în semestrul I, an/an şi plus 6% în T2 comparativ cu T2 2015), iar, de la 1 ianuarie 2017, alte reduceri de taxe (reducerea TVA cu un punct, eliminatea accizei de 7 eurocenţi) ar urma să dea încă un impuls consumului.

„Politici stimulative prea îndrăzneţe pot oferi gratificaţii pe termen scurt, dar generează riscuri considerabile la adresa echilibrului ma­cro­­economic pe termen mai lung. Un ritm mai alert de creştere economică poate fi atins, dar pentru a fi sustenabil trebuie acţionat asupra factorilor care conduc la majorarea po­ten­ţialului econo­miei“, a susţinut ieri guver­na­torul BNR în discursul său de ieri de la Forumul regional Forbes CEE 2016.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO