Eveniment

Mugur Isărescu: Concurenţa trebuie să se întărească în sistemul bancar românesc

Mugur Isărescu: Concurenţa trebuie să se întărească în sistemul bancar românesc

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu crede că se va tempera încărcarea costurilor de creditare cu tot felul de cheltuieli ale băncilor, acoperite printr-o concurenţă imperfectă a sistemului financiar- bancar

Autor: Claudia Medrega

13.12.2011, 00:06 843

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a criticat ieri tendinţa băncilor de a le "pasa" clienţilor - uneori incon­ştient, "pentru că îi omoară efectiv"- costurile provenite din organizarea internă ineficientă şi evaluarea greşită a riscului, situaţia fiind determinată şi de concurenţa slabă din sectorul bancar.

"Încărcarea costurilor de creditare cu tot felul de cheltuieli ale băncilor, care sunt acoperite printr-o concurenţă imperfectă a sistemului financiar-bancar, se va tempera. De ce băncile pot să paseze asupra clienţilor - uneori într-o adevărată incoştienţă, pentru că îşi omoară efectiv clienţii - costurile unor lipsuri, care uneori le aparţin, în ceea ce priveşte organizarea internă sau evaluarea greşită a unor riscuri", a spus Isărescu la un seminar organizat de revista Piaţa financiară.

Guvernatorul BNR a explicat că, de fiecare dată istoria ne arată că această situaţie apare atunci când concurenţa de pe piaţa bancară nu este suficient de puternică. "În continuare, în ciuda progreselor, este clar că în sistemul financiar-bancar trebuie să se mărească concurenţa".

Un sistem bancar concurenţial nu este dat de numărul de bănci, fiind nevoie de "actori puternici, sănătoşi, care pot să lupte cu costurile", consideră Isărescu.

Declaraţiile guvenatorului vin după ce şi Nicolae Cinteză, şeful Supravegherii din BNR, a criticat dur băncile, spunând că aproape au omorât clienţii prin modul în care au restructurat creditele celor cu probleme.

"Dacă băncile nu vor înţelege că clientul este principalul activ pe care îl au, atunci vor dispărea. Perioada care va urma nu va mai fi atât de deschisă creditării. Politica băncii trebuie să fie una care să încurajeze încasarea creditelor. Nu dorim ca băncile să se transforme în agenţii imo­biliare", a afirmat Cinteză la un seminar organizat la Sinaia de BNR, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Alpha Bank.

Şeful Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) Radu Gheţea consideră că există concurenţă pe piaţa bancară românească, dar nu "aceea concurenţă pe care o doresc BNR şi ARB".

"Există concurenţă. Dar ea nu se manifestă decât atunci când există cerere. Din experienţă, atunci când este vorba de licitaţii pentru cofinanţări din fonduri europene cel puţin 4-5 bănci îşi arată interesul. Băncile nu se mai bat să finanţeze cumpărări de frigidere, aragazuri. Există concurenţă pe acele zone ce prezintă interes pentru bănci. În acest moment nu sunt foarte multe domeniile în care băncile sunt interesate."

Rekkers, BT: Ar fi sănătoasă o prezenţă a capitalului românesc de 30% din sistemul bancar

Sistemul bancar trebuie să fie mai puţin dependent de capitalul străin şi ar fi sănătoasă o prezenţă a capitalului românesc în jur de 30% din sistem, consideră Robert Rekkers, preşedintele Băncii Transilvania. "Ar fi sănătoasă o prezenţă a capitalului românesc în jur de 30%, nu 15%. Este loc pentru băncile cu capital românesc. Măcar 30% ar trebui să fie bănci cu capital românesc. Sistemul bancar trebuie să fie mai puţin dependent de capitalul străin", a afirmat Rekkers.

În prezent 85% din sistemul bancar este deţinut de bănci controlate de străini.

Referindu-se la efectele crizei asupra comportamentului băncilor cu prezenţă în România, Rekkers a spus că băncile străine "vor acţiona şi reacţiona corelat cu situaţia din zona euro".

"Amplitudinea acţiunilor şi reacţiilor este determinată de gradul de «dependenţă» al subsidiarelor din România faţă de grupurile din care fac parte.

Efectul crizei asupra comportamentului băncilor cu prezenţă internaţională, în contextul lipsei capitalurilor şi resurselor, va fi concentrarea asupra pieţelor naţionale".

Bunescu, BRD: Sunt convins că procesul de creditare în România se va relua

Dinamica creditelor rămâne modestă, fiind afectată de revenirea lentă a economiei, însă procesul de creditare se va relua, consideră Petre Bunescu, director general adjunct al BRD-GSG. El a amintit că gradul mare de îndatorare şi veniturile nete în scădere au afectat cererea din partea populaţiei, în timp ce o revenire mai robustă a putut să fie observată din partea sectorului corporaţiilor.

În opinia lui Bunescu, sistemul bancar va avea în continuare nevoie de diversificarea resurselor interne. "Sistemul bancar românesc are o vulnerabilitate: resursele pe termen mediu şi lung. Sunt convins că vom avea în continuare nevoie de diversificarea resurselor interne". În contextul noilor reglementări care se conturează la nivel internaţional există riscul înstrăinării unor active. "Băncile a trebuit ani de zile să integreze. Întrebarea este dacă nu vor fi cumva nevoite să renunţe la nişte activităţi, să le înstrăineze". Bunescu crede că este posibil ca BNR să reducă gradual dobânda de politică cu 0,5% în 2012.

Furtună, KPMG: Se profilează plecări din piaţa bancară în 2012

Anul viitor ar putea să se producă "mişcări în piaţa financiar - bancară", dar şi restructurarea reţelelor de distribuţie şi optimizarea costurilor băncilor, consideră Cezar Furtună, partner Financial Services, KPMG. "Sunt din ce în ce mai multe discuţii privind rămânerea mai multor bănci din afară, în România. Băncile mari nu au intenţii de a pleca, dar sunt 40 de bănci în România şi nu toate au susţinerea băncilor - mamă. Este posibil ca 2012 să fie un an de mişcări în piaţa financiar - bancară". Măsurile de capitalizare luate la nivel de grup vor influenţa băncile din România. Furtună a amintit printre posibilele consecinţe vânzarea "totală sau parţială" a subsidiarelor din România, a activelor sau renunţarea la dividendele de la subsidiarele locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO