• Leu / EUR4.9005
  • Leu / GBP5.4945
  • Leu / USD4.4823
Eveniment

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Niciodată nu s-au dus atât de repde costurile la energie în preţurile finale. În trecut a fost mai degrabă preţul la petrol. Acum le avem pe toate, şi petrol, şi gaze naturale, şi energie electrică

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Niciodată nu s-au dus atât de repde costurile la energie în preţurile finale. În trecut a fost mai degrabă preţul la petrol. Acum le avem pe toate, şi petrol, şi gaze naturale, şi energie electrică

Autor: Ştefan Stan

14.11.2022, 12:22 447

Rata anuală a inflaţiei s-a menţinut în traiectorie ascendentă şi în T3, dar în mod vizibil, şi-a încetinit viteza de creştere. Avem mai mulţi factori care au contribuit la creşterea inflaţiei, în mod deosebit efectele indirecte ale majorării costurilor cu energia. Dacă în trimestru precedent am avut efecte directe, acum sunt efectele indirecte, adică transmiterea majorării costurilor cu energia în costurile altor produse, a spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu, comentând raportul privind inflaţia din noiembrie.

”Niciodată nu s-au dus atât de repde costurile la energie în preţurile finale. În trecut a fost mai degrabă preţul la petrol. Acum le avem pe toate, şi petrol, şi gaze naturale, şi energie electrică”, a adăugat el. 

Ce a mai spus guvernatorul Mugur Isărescu 

Inflaţia a continuat să crească şi asta este un lucru nefericit, dar comparativ cu alte ţări europene, suntem pe poziţia 10. Avem 9 ţări care sunt cu inflaţie mai ridică decât noi, inclusiv din zona euro. 

Mulţi cred că dacă am intra în zona euro, am scăpa de inflaţie. Uite că nu este adevărat. 

În această temperare relativă a creşterilor de preţuri, alături de petrol au mai contribuit şi preţurilor metalurilor de bază, alimentelor şi îngrăşămintelor. 

La această tendinţă a dus şi continuarea conflictului armat din Ucraina şi seceta. Condiţiile de cerere au rămas încă favorabile

Nu vedem încă tendinţe periculoase la cursul de schimb. El a fost relativ stabil şi ne-a ajutat. Atât ne mai trebuia, ca la majorarea de amploare a preţurilor la energie, să mai vină şi cursul de schimb cu influenţe inflaţioniste. Pe măsură ce lucrurile se vor calma, vom vedea mai multă flexibilitate a cursului. Vom vedea unde duce piaţa. 

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9005
Diferență: -0,0388
Ieri: 4.9024
Azi: 4.4823
Diferență: 0,4279
Ieri: 4.4632
Azi: 5.4945
Diferență: -0,0382
Ieri: 5.4966
Azi: 4.9076
Diferență: 0,102
Ieri: 4.9026