Eveniment

Mugur Isărescu intră în ring fără mănuşi. O relaxare fiscală amplă în condiţii de creştere economică este o mişcare brutală, cu impact îndoielnic

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Fotograf: Alexandru Hojda

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Fotograf: Alexandru Hojda

Autor: Ciprian Botea

27.07.2015, 00:05 1192

„Pachetul de reduceri fiscale este inaplicabil. Nu se pot aplica într-un singur moment şase măsuri de o asemenea amploare. Nici nu cred că ar avea impact asupra creşterii economice. Avem deja 4% creştere economică. Vrem să ajungem la 7- 8% oare? Dar ne ţin motoarele? Mi se pare o mişcare brutală, care nu îşi are rostul în condiţii de creştere economică. Când economia creşte înseamnă că are resurse şi nu trebuie să iroseşti resursele fiscale în asemenea momente. Trebuie să le păstrezi pentru momentul în care economia începe să scadă“, a declarat Isărescu vineri.

Pachetul de relaxare fiscală, a cărui măsură principală este reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 19%, ar avea un impact de 2,3% din Produsul Intern Brut (PIB) asupra deficitului bugetar, adică echivalentul a peste 17 miliarde de lei. Doar reducerea TVA cu cinci puncte procentuale ar avea un impact de 1,2% din PIB, potrivit calculelor Consiliului Fiscal.

„Lucrurile sunt extrem de formalizate în Uniunea Europeană. Cifrele acestea mici despre care tot discutăm, de 0,1 sau 0,2% din PIB,  sunt esenţiale. Pot schimba radical direcţia. Este similar cozii unui avion, adică trebuie să se mişte foarte puţin şi în loc să ajungă la Bruxelles ajunge la Stockholm, iar pe distanţe lungi ajunge la Polul Nord. Ce vrem? Să aterizăm pe o banchiză? Aşadar, când ajungi la deviaţii de 1-2% din PIB trebuie tras un semnal de alarmă. Deviaţiile acestea se penalizează. Nu poţi să mergi în zigzag cu deficitul. Pe şosea dacă mergi în zigzag rămâi fără carnetul de conducere“, mai spune Isărescu. El consideră că există suficient spaţiu de negociere având  în vedere amploarea relaxării fiscale  şi că o soluţie ar fi eşalonarea reducerii TVA. 

„Ce îi lipseşte acestui pachet este măsura. Poate fi dicutată o reeşalonare a reducerii cotei standard de TVA dacă ţinem neapărat să facem acest lucru. Este câmp de negociere. Aşa se conduce o economie de piaţă, prin negociere.“

Pachetul de relaxare fiscală a fost aprobat cu o largă majoritate în Parlament, dar legea nu a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, fiind trimisă pentru reexaminare parlamentarilor. Primul-ministru Victor Ponta a anunţat că Parlamentul se va reuni în sesiune extraordinară în luna august pentru a rediscuta pachetul de relaxare fiscală.

„Trimiterea codului fiscal de Preşe­din­ţie către Parlament pentru reexaminare este un lucru înţelept. Este important că instituţiile reacţionează. Şi noi suntem obligaţi să schimbăm conduita politicii monetare în aceste condiţii“, a declarat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR spune  că o asemenea relaxare fiscală ar fi o măsură puternic prociclică şi ar repeta greşelile din trecut, cum ar fi introducerea cotei unice de impozitare la un nivel prea jos în 2005 şi majorarea salariilor bugetarilor în 2007-2008, care a dus la un derapaj fiscal chiar în momentul izbucnirii crizei. „Economia are cicluri naturale, iar politica nu trebuie să accentueze aceste cicluri. Politica fiscală trebuie să fie anticiclică. Am trecut deja prin două politici prociclice şi ar fi dramatic să repetăm acelaşi lucru în 2016.“

Guvernul a motivat că este nevoie de relaxare fiscală pentru a accelera creşterea economică. Isărescu spune însă că economia nu trebuie să crească mai mult dacă astfel sunt dereglate echilibrele macroeconomice.

„Avem mania aceasta că suntem slab dezvoltaţi şi că trebuie să-i prindem pe ceilalţi din urmă cu orice preţ. Nu este adevărat. Nu poţi să creşti fără să fii echilibrat din punct de vedere macroeconomic. Creşterea economică trebuie să fie sustenabilă pentru a evita derapajele şi căderile. O maşină se conduce şi cu frâna, nu doar cu acceleraţia.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO