• Leu / EUR4.9132
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.8027
Eveniment

Mugur Isărescu: Oamenii sunt obosiţi de politici şi de reforme structurale

Mugur Isărescu: Oamenii sunt obosiţi de politici şi de reforme structurale

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Mediafax Foto

Autor: Cosmin Vaideanu

03.09.2013, 21:24 727

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, afirmă că românii s-au plictisit de politicile structurale, deşi acestea sunt cele care aduc creştere economică, spunând: „Am înnebunit popu­laţia, nu ne mai crede“.

Guvernatorul BNR a spus luni seară la Universitatea Maritimă din Constanţa, la deschiderea lucrărilor proiectului Academica BNR 2013, că o creştere economică pe termen lung poate fi generată în primul rând de politicile structurale, care nu sunt însă făcute şi care plictisesc şi obosesc.

El a dat exemplu în acest sens Germania, care a făcut reformă structurală şi a avut creştere economică.

„Uitaţi cine poate să creeze pe termen lung creştere economică - în primul rând politicile structurale, exact cele pe care nu le facem şi ne mai şi plictisim. Până şi noi la Banca Naţională... băi, iar o iau ăştia cu politica structurală, aoleu! Se plimbă aşa pe la ureche, iar politică structurală?! Iar vine Fondul şi ne zice faceţi politici structurale, iar vine Uniunea Europeană, faceţi politici structurale. Suntem plictisiţi toţi, suntem obosiţi, de fapt, de politici structurale şi de reforme structurale, suntem obosiţi. (...) Cine a făcut reformă structurală a avut creştere economică. Germania a avut. Ştiţi că în Germania într-adevăr a trebuit să plătească factura extraordinară a stimulării landurilor de est, dar 20 de ani nu a crescut salariul real şi acum se ceartă cu grecii. În schimb, de când a intrat în zona euro - să nu mă pârâţi, prietenii mei sunt greci - în Grecia salariul s-a dublat real. Care are dreptate? Sunt nemţii nişte teutoni? Or fi, dar uite! Faci reforme structurale, beneficiezi de creştere economică. Uitaţi ce pot să facă politicile structurale, cele care ne obosesc şi pe noi. Noi, în cadrul Consiliului de Administraţie, când facem - apropo de comunicate - zic: măi, nu mai treceţi aia cu reformele structurale, că am înnebunit populaţia, nu ne mai crede, iar o frecăm“, a afirmat Isărescu.

Guvernatorul BNR a menţionat că politicile economice pot să influenţeze creşterea economică pe termen scurt, însă de multe ori trebuie să o tempereze, astfel încât ciclul economic să nu „se prăbuşească prea mult când vine jos“.

Isărescu a precizat că atunci când cineva spunea că „economia duduie“, el a avertizat: „Atenţie să nu bubuie!“.

Guvernatorul BNR a menţionat că o altă problemă este că ciclul economic nu se suprapune cu cel politic şi că dacă există o creştere economică într-o perioadă preelectorală, atunci politicienii trebuie să ofere ceva populaţiei.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.09.2013

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9132
Diferență: 0,1672
Ieri: 4.9050
Azi: 4.8027
Diferență: 0,2547
Ieri: 4.7905
Azi: 5.8083
Diferență: -0,0103
Ieri: 5.8089
Azi: 5.0576
Diferență: 0,5687
Ieri: 5.0290