Eveniment

Multinaţionalele vor fi mai mult în vizorul autorităţilor fiscale

Modificări legislative fiscale aplicabile în 2015 şi în anii următori au fost discutate la a 9-a conferinţă anuală de fiscalitate a EY România

Modificări legislative fiscale aplicabile în 2015 şi în anii următori au fost discutate la a 9-a conferinţă anuală de fiscalitate a EY România

Autor: Claudia Medrega

30.01.2015, 00:05 943

Autorităţile fiscale vor avea în anii următori la dispoziţie mult mai multe informaţii despre contribuabili, iar tranzacţiile realizate între multinaţionale vor fi mai mult în vizorul autorităţilor fiscale în toată lumea, nu doar în România, iar controalele ar urma să devină mai riguroase.

„Se doreşte creşterea transparenţei prin furnizarea de informaţii pentru autorităţile fiscale, pentru ca acestea să aibă la dispoziţie mijloace să facă analize de risc. În anii următori autorităţile fiscale vor avea la dispoziţie mult mai multe informaţii decât în prezent. Brusc, autorităţile fiscale vor avea acces la informaţii legate de întregul lanţ de valoare, vor vedea unde se înregistrează profituri şi unde pierderi, potenţialele transferuri de profit dintr-o ţară în alta. Va fi bucuria guvernelor şi teama multinaţionalelor“, a declarat Adrian Rus, partener şi lider al departamentului de preţuri de transfer la firma de audit şi consultanţă EY România.

Planul de acţiune al OECD privind erodarea bazei de impunere şi transferul profiturilor (BEPS) va fi finalizat la sfârşitul acestui an. Acest plan are în vedere preocupările guvernelor privind posibilitatea ca multinaţionalele să îşi reducă datoriile fiscale prin transferul veniturilor în jurisdicţii cu un regim fiscal favorabil.

La nivelul UE o parte dintre măsuri au fost deja adoptate, iar România va fi implicit afectată, a arătat Rus la conferinţa anuală de fiscalitate organizată ieri de EY.

Aproximativ 60% din comerţul global se desfăşoară cu multinaţionale, potrivit OECD.

Companiile multinaţionale urmează să transmită autorităţilor fiscale unde au sediul central mai multe informaţii privind anumiţi indicatori ai tuturor societăţilor din grup legate de alocarea globală a veniturilor obţinute, activităţile economice desfăşurate, profitabilitate, cifra de afaceri, angajaţi şi impozitele plătite în ţările în care îşi desfăşoară activitatea. Ulterior, folosind mijloace de schimb de informaţii, autorităţile fiscale din ţările unde multinaţionalele au sediul central vor putea să pună la dispoziţie informaţiile respective autorităţilor fiscale unde operează subsidiarele grupului.

În contextul crizei financiare şi economice mondiale şi al diminuării încasărilor bugetare, autorităţile fiscale au văzut că preţurile de transfer reprezintă o sursă importantă de venituri. Controalele realizate de inspectorii fiscali în legătură cu dosarele de preţuri de transfer s-au intensificat în ultimii ani, fiind vizate în principal companiile mari care înregistrează pierderi în mod repetat şi nu au făcut obiectul unor controale în ultimii cinci ani. Sectoarele financiar-bancar şi farma, industria petrolieră şi domeniul auto sunt în vizorul controalelor Fiscului.

În România se urmăreşte introducerea obligativităţii întocmirii dosarului de preţuri de transfer pentru tranzacţii între persoane afiliate peste un anumit plafon anual şi obligativitatea întocmirii dosarului de preţuri de transfer anual.

Alex Milcev, partener şi director al departamentului de asistenţă fiscală al EY, a arătat că în România s-au înăsprit controalele fiscale în ultimii ani şi s-a înregistrat o tendinţă de alunecare a controalelor mult mai uşor în sfera penală. În aceste condiţii, el a recomandat companiilor sporirea vigilenţei şi pregătire pentru eventuale controale fiscale.

La rândul ei, Andra Caşu, senior manager în cadrul departamentului de asistenţă fiscalăal EY, a susţinut că inspecţiile fiscale pot viza impozitul pe construcţii, tranzacţiile cu contribuabili inactivi, accentul urmând să fie pus pe analiza substanţei economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO