• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.5513
  • Leu / USD5.1379
Eveniment

„Munca de acasă” se transformă în „munca de oriunde”? Mai mult de jumătate dintre angajaţi şi-ar dori să lucreze pentru actualul angajator din alt oraş sau chiar din altă ţară

„Munca de acasă” se transformă în „munca de oriunde”? Mai mult de jumătate dintre angajaţi şi-ar dori să lucreze pentru actualul angajator din alt oraş sau chiar din altă ţară

Autor: MEDIAFAX

28.07.2021, 12:19 106

Mai mult de jumătate dintre angajaţi şi-ar dori să lucreze pentru actualul angajator din alt oraş sau chiar din altă ţară, cel puţin temporar. Însă, doar 1 din 5 angajaţi consideră că ar obţine aprobarea angajatorului să lucreze dintr-o altă ţară.

Pe măsură ce activitatea angajaţilor devine mai flexibilă, în special în ceea ce priveşte locul de unde aceştia aleg să şi-o desfăşoare, apar noi tendinţe care apar pe piaţa muncii, printre care posibilitatea de a lucra din afara oraşului sau a ţării de domiciliu.

Potrivit celui mai recent sondaj realizat pe platforma BestJobs, mai mult de jumătate dintre angajaţi (57%) au declarat că şi-ar dori să lucreze pentru actualul angajator din alt oraş sau chiar din altă ţară, cel puţin temporar.

În ciuda acestei preferinţe, doar 21,5% sunt de părere că angajatorul le-ar permite acest lucru.

Companiile au început să îşi aducă angajaţii la birou în număr din ce în ce mai mare. Potrivit sondajului, în cazul a peste jumătate dintre respondenţi (51%), angajatorii insistă ca aceştia să muncească preponderent de la birou. Astfel, 56% dintre respondenţii sondajului au spus că în prezent lucrează exclusiv de la birou, în timp ce doar 26% dintre ei îşi desfăşoară activitatea numai de la distanţă.

Cu toate acestea, 60% dintre participanţii la sondaj ar prefera să lucreze de acasă cel puţin 3 zile pe săptămână, iar jumătate dintre aceştia şi-ar dori să nu meargă deloc la birou.

Mai mult, din perspectiva lor, lucrul la distanţă deschide noi oportunităţi profesionale: tot mai mulţi angajaţi se văd lucrând de acasă inclusiv pentru companii din străinătate. Astfel, 72% au spus că nu exclud posibilitatea să accepte un job într-o companie din afara ţării, cât timp li se permite să aleagă de unde îşi desfăşoară activitatea.

„După o lungă perioadă de adaptare, angajaţii par că au prins gustul lucrului de acasă sau mai degrabă al beneficiilor pe care le-au descoperit de când lucrează de la distanţă. Acum nu mai vorbim doar de un sistem hibrid birou-acasă, ci se pune problema chiar de a muta biroul în afara ţării, cel puţin în anumite perioade, mai ales dacă activitatea le permite. De cealaltă parte, companiile vor să îşi aducă angajaţii la birou, pentru a nu irosi costurile. Devine clar că e nevoie ca biroul, aşa cum îl ştim, să se transforme pentru a se acomoda la noile nevoi ale angajaţilor, dar şi pentru a mulţumi managerii”, spune Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs România.

Două treimi (66%) dintre angajaţii chestionaţi pe platforma BestJobs confirmă tendinţa de a lucra de la distanţă ca fiind reprezentativă pentru viitorul pieţei muncii.

Principalele beneficii pe care le aduce lucrul de la distanţă, conform angajaţilor români, sunt: o mai mare flexibilitate (36%), mai mult timp pentru viaţa personală (23%), posibilitatea de a lucra la proiecte extra şi a suplimenta veniturile (19%), o mai bună capacitate de concentrare (13%).

Totodată, 31% sunt de părere că munca de la birou nu va deveni de domeniul trecutului. Printre beneficiile asociate lucrului de la birou, respondenţii enumeră: interacţiunea cu colegii (36%), un mai bun echilibru între viaţa personală şi cea profesională (35%), o mai bună capacitate de concentrare (6%) şi chiar şanse mai mari de promovare (5%).

Sondajul a fost efectuat în perioada 13 - 23 iulie pe un eşantion de 983 utilizatori de internet din România.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0202
Ieri: 4.9427
Azi: 5.1379
Diferență: 0,4772
Ieri: 5.1135
Azi: 5.5513
Diferență: 1,3177
Ieri: 5.4791
Azi: 5.1954
Diferență: 0,3457
Ieri: 5.1775