Eveniment

Muncitorii constructori romani din Portugalia: Nu avem de ce sa ne intoarcem acasa

Muncitorii constructori romani din Portugalia: Nu avem de ce sa ne intoarcem acasa

30 de romani lucreaza la un viaduct de 12 km care leaga sudul de nordul orasului Lisabona

11.05.2007, 18:25 281

Muncitorii romani care lucreaza in constructii in tari precum Portugalia sau Spania nu vor sa se intoarca in Romania, pentru ca salariile si conditiile de lucru sunt mult mai ridicate decat cele pe care le ofera in prezent piata romaneasca. Astfel, un muncitor necalificat din constructii castiga in Portugalia circa 5 euro pe ora, adica 900 de euro net pe luna fara ore suplimentare, in conditiile in care in Romania un muncitor calificat castiga circa 1-2 euro pe ora, adica 300-350 de euro pe luna.
"Un muncitor necalificat poate castiga circa 5 euro pe ora in Portugalia, iar un sef de echipa poate primi 7 euro pe ora (1.300 euro pe luna net - n. red.). Nu cred ca romanii se vor intoarce acasa, mai ales cei care si-au adus si familia aici. De obicei se intorc cei care nu fac fata programului de de lucru de aici", spune Mihai Hapciuc din Suceava, angajat al companiei portugheze Lena Construcoes.
Hapciuc lucreaza ca sef de echipa pe un santier din Lisabona. Potrivit lui, in Portugalia viata este mai ieftina decat in Romania, pentru ca se pot cheltui doar 150 de euro pe luna pentru mancare, iar de cele mai multe ori romanii nu au cheltuieli cu chiria, pentru ca locuiesc in baracile puse la dispozitie de compania la care lucreaza.
Multi romani prefera sa lucreze in constructii, pentru ca se castiga mai bine decat intr-o capacitate de productie. "Am venit in Portugalia in urma cu zece ani si am lucrat in mai multe locuri in fabrici, insa in productie nu se castiga la fel de bine ca in constructii. Acum lucrez ca sudor pe acest santier si castig circa 1.500 de euro net pe luna", spune Marcela Bradia din Oltenita, care considera ca piata constructiilor din Romania nu este indeajuns de dezvoltata pentru a se intoarce inapoi.
Bradia si Hapciuc lucreaza alaturi de inca aproximativ 30 de romani la constructia unui viaduct care leaga sudul de nordul orasului Lisabona, in care se vor investi circa 200 mil. euro. Proiectul este construit de un consortiu din care face parte si Lena Construcoes, divizia de constructii a grupul portughez Lena, care are operatiuni si pe piata romaneasca.
Lena Construcoes Romania, filiala locala a grupului Lena, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de circa 30 de milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anul precedent.
"In prezent suntem in faza de consolidare a afacerii Lena din Romania. Cresterea cifrei de afaceri anul acesta va fi determinata de finalizarea proiectelor pe care le are compania in executie, cel mai mare fiind largirea drumului national 1, dar si finalizarea viaductului din zona Doamna Ghica din Bucuresti", a declarat Manuel Joao Pires, administrator al operatiunilor din Romania ale grupului.
Compania a castigat recent un proiect in valoare de 22 de milioane de euro care cuprinde executarea lucrarilor de drumuri de acces, retele de apa si canalizare in urma unei licitatii organizate de Primaria Capitalei.
"In Romania vom avea aceeasi strategie de extindere ca in Portugalia. Am inceput cu activitati pe piata constructiilor si ulterior ne vom extinde activitatea in servicii, in domeniul imobiliar, energie sau auto", afirma Joaquim Barroca Vieira Rodregues, vicepresedintele grupului Lena.
Lena Construcoes este prezenta in Romania incepand cu 2004, odata cu preluarea companiei locale Eurometal. Cel mai mare proiect pe care il au in desfasurare este largirea drumului national 1 intre aeroportul Baneasa si pasajul Otopeni, care are o valoare de 32 de milioane de euro. Grupul Lena a investit pana in prezent in Romania circa 10 milioane de euro in achizitionarea de echipamente si utilaje.
Divizia de constructii a grupului Lena a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 250 mil. euro, in crestere cu 30% fata de anul precedent. Lena Construcoes a devenit anul trecut una din primele cinci companii de constructii din Portugalia, odata cu preluarea companiei portugheze de constructii Abrantina, unul din principalii competitori si estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de 600 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO