Eveniment

Muncitorii din strainatate trimit mai multi bani acasa decat absolventii de studii superioare

Muncitorii din strainatate trimit mai multi bani acasa decat absolventii de studii superioare

Click pentru marirea imaginii

16.06.2008, 18:38 101

Muncitorii romani care lucreaza in Spania au trimis anul trecut in tara mai bine de 2 mld. euro, aproape dublu comparativ cu 2005, cand remiterile din Spania au ajuns la 1,18 mld. euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, prezentate la un seminar international pe teme de migratie, organizat de Institutul de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane.
Pe locul doi in topul remiterilor se afla romanii din Italia care au transferat in tara 1,3 miliarde de euro in 2007. Cumulat, banii trimisi de romanii din Italia si Spania reprezinta 67% din totalul remiterilor, care au ajuns anul trecut la 4,9 miliarde de euro.
Una dintre principalele teme de dezbatere in cadrul seminarului a fost corelatia dintre nivelul de educatie al romanilor care lucreaza in strainatate si banii pe care acestia ii trimit in tara. Potrivit unui studiu al Bancii Modiale si prezentat in cadrul evenimentului, muncitorii necalificati trimit mai multi bani in tara de origine decat cei cu un nivel ridicat de educatie, fapt confirmat si de statistici.
Astfel, principalii contributori din strainatate, respectiv romanii care lucreaza in Italia si Spania, au si cel mai scazut nivel de educatie, arata datele Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) la nivelul lui 2005. Astfel, doar 13,1% dintre cei care lucreaza in Spania sunt absolventi de studii superioare, in timp ce in Spania procentul acestora ajunge la 9,8%.
Pe de alta parte, romanii din Canada, care au cel mai ridicat nivel de educatie, 53,9% dintre acestia fiind absolventi de studii superioare, au trimis in tara 23 mil euro in 2005 si sub 20 mil. euro anul trecut. Remiterile romanilor din Elvetia, in randul carora aproximativ jumatate au terminat facultatea, au fost de 29 mil. euro in 2007 si de 27 mil. euro in 2005.
Datele BNR, corelate cu cele ale OCDE, demonstreaza ca pe masura ce nivelul de educatie al emigrantilor scade, valoarea remiterilor creste.
Potrivit unor estimari neoficiale, citate de Catalin Pauna, senior economist in cadrul biroului Bancii Mondiale din Romania, aproximativ 2 milioane de romani lucreaza in strainatate.
Datele oficiale centralizate de OCDE arata ca la sfarsitul lui 2005 aproximativ 560.000 de romani lucrau in principalele 12 tari preferate pentru emigrare, cei mai multi romani in SUA - 139.000 de persoane, Italia - 86.500 si Germania - 80.000.
Astfel, un roman care lucreaza in Italia a trimis in 2005 aproximativ 13.500 de euro in tara, in timp ce unul din Canada a trimis doar 374 de euro.
In conditiile in care majoritatea pietelor europene se confrunta cu un deficit al fortei de munca, majoritatea specialistilor prezenti la seminar au fost de acord ca migratia fortei de munca nu este un fenomen negativ cata vreme este controlabil, si ca eforturile statelor europene ar trebui sa se concentreze pe maximizarea castigului partilor implicate in procesul de migratie. "Probabil singurul punct de vedere asupra caruia toata Europa este de acord este existenta unor politici care sa stimuleze migratia fortei de munca calificate", a spus Thomas Liebig, reprezentant al OCDE.
Mai mult decat atat, a fost avansata ideea stimularii migratiei interne. Economistii aflati la conferinta si-au pus problema, in conditiile in care Bucurestiul
s-a dezvoltat accelerat in ultimii ani, daca nu ar fi mai bine ca muncitorii din zonele sarace care pleaca in strainatate sa fie incurajati sa se orienteze spre Capitala, prin extinderea deliberata a orasului.
"Nu stim daca este o solutie. Tocmai aici este problema, de fapt, pentru ca Bucurestiul atrage 50% din investitiile straine directe. Ideea este sa indreptam investitorii catre restul regiunilor, astfel incat sa extindem dezvoltarea in toata tara", a spus Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO