Eveniment

Mutarea lui Teodorovici la Finanţe – probă că premierul Ponta duce lipsă de cadre

Mutarea lui Teodorovici la Finanţe – probă că...

Autor: Adelina Mihai

30.03.2015, 00:05 1334

Numirea lui Eugen Teodorovici (43 de ani) ca ministru de finanţe apare ca destul de curioasă, având în vedere poziţia din care a fost „mutat“, cea de ministru pentru fondurile europene. Pentru că Ministerul Finanţelor este o structură ma­mut care func­ţio­nează iner­ţial - or, în 25 de ani niciun ministru de finanţe nu a arătat că este capabil să-i modifice starea de inerţie. În ultimii 25 de ani, Ministerul Finanţelor a avut 20 de miniştri (fără Teo­do­ro­vici), unii mai buni, alţii mai puţin buni, dar frecvenţa cu care ei s-au schimbat arată că, de fapt, aproape nici nu este important cine „pune biciul“ pe armata de 30.000 de birocraţi de la MFP.

În schimb, Ministerul Fondurilor Europene, o structură de zeci de ori mai mică, dar „superdinamică“ în raport cu inerţia Finanţelor avea şi are nevoie de ceva „fantezie“. Mutarea lui Teo­dorovici la Finanţe, fără să fie contestabilă, lasă totuşi descoperită o promisiune pe care fostul titular a făcut-o: anume de a cheltui pe proiecte 80% din fondurile europene din exerciţiul financiar 2007 – 2013. Nimeni nu va mai putea să răspundă dacă acest lucru nu se va petrece.

După scandalul cu Darius Vâlcov, Guvernul avea totuşi nevoie de un om, cel puţin cu o presă favorabilă, iar Teo­dorovici - economist şi specialist în pro­gramele cu fonduri europene - a avut parte de asta în cei doi ani de mandat la Ministerul Fondurilor Europene. Teo­dorovici a mai lucrat în Ministerul de Finanţe ca secretar de stat, prin urmare nu-i este necunoscută instituţia. În schimb, succesorului său Marius Nica (34 de ani), secretar general în Minis­terul Muncii, îi este complet necunoscut Ministerul Fon­durilor Europene.

El este absolvent al Academiei Naţionale de Informaţii (o şcoală militară), are un MBA în educaţie managerială la ASE, a fost ofiţer în Armata Română, dar meritele care l-au propulsat sunt acelea că a fost mai apoi consilier al Rovanei Plumb (actualul ministru al muncii) la cabientul ei de europarlamentar. Tot Rovana Plumb l-a propulsat în admi­nistraţa centrală. A devenit, pe rând, directorul de cabinet al Rovanei Plumb, la acea vreme ministru al mediului, iar ulterior a devenit secretar general în acest minister. Din 2014 a venit după Rovana Plumb la Ministerul Muncii, unde ocupă funcţia de secretar general.

 

Cine este viitorul ministru al finanţelor Eugen Orlando Teodorovici (43 de ani) şi care sunt jaloanele carierei lui

+ Din 2012 până în prezent: ministrul Fondurilor Europene

+Absolvent al Facultăţii de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice (1997) şI al liceului “Spiru Haret” din Capitală, Teodorovici a început să lucreze la stat imediat după terminarea liceului, când s-a angajat ca referent la Ministerul Transporturilor. Din 1991 până în 1999 a lucrat la Transporturi, unde a devenit expert şi apoi şef la direcţia de integrare europeană, iar din 2000 până în 2004 a preluat poziţia de director în cadrul Ministerului Integrării Europene, fiind responsabil de coordonarea programelor cu finanţare europeană primite de România în perioada de pre-aderare (programele ISPA şi SAPARD).

+ Ulterior, a trecut la Ministerul Economiei şi Finanţelor, unde a fost director al mai multor autorităţi de management a unor programe cu finanţări europene, iar de la finalul lui 2007 până la începutul anului 2009 a fost secretar de stat în cadrul acestui minister.

+ Apoi, el a trecut în poziţia de director al Autoritatăţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi, o instituţie care verifică, printre altele, modul în care au fost cheltuiţi banii obţinuţi din finanţări europene.

+ Din mai 2012, de la inslatarea Guvernului Ponta, Teodorovici a fost numit consilier de stat în aparatul propriu de lucru al primului ministru, iar de la finalul anului 2012 este senator şi ocupă funcţia de ministru al fondurilor europene.

 

Ce realizări a avut Ministerul Fondurilor Europene:

+ În mandatul lui Teodorovici, rata de absorbţie a fondurilor structurale a crescut de la 11,47% (în decembrie 2012) la 47,7% (în februarie 2015).

+ Astfel, finalul lunii februarie a acestui an, rata de absorbţie a fondurilor structurale a fost de 47,7%, ceea ce înseamnă că beneficiarii de finanţări europene au luat doar 9 miliarde de euro din totalul celor peste 19 miliarde de euro puse la dispoziţie României de către Uniunea Europeană în perioada 2007- 2013.

+ 2015 este ultimul an în care se mai pot lua restul banilor din acest exerciţiu financiar, iar ministrul Teodorovici anunţa că se aşteaptă ca până la finalul anului România să atragă 80% din totalul celor 19 miliarde de euro, o ţintă pe care mulţi specialişti o consideră nerealistă, având în vedere evoluţia de până în prezent a absorbţiei de fonduri europene.

Pagina de Facebook a viitorului ministru al fondurilor europene Marius Nica. În locul destinat fotografiei de profil el a ataşat un urs panda. În afara unei fotografii tip buletin publicată de Digi 24, în „Universul Internet“ nu mai există nicio altă imagine cu viitorul demnitar

Pagina de Facebook a viitorului ministru al fondurilor europene Marius Nica. În locul destinat fotografiei de profil el a ataşat un urs panda. În afara unei fotografii tip buletin publicată de Digi 24, în „Universul Internet“ nu mai există nicio altă imagine cu viitorul demnitar

 
 

Cine este viitorul ministru al fondurilor europene Marius Nica (34 de ani) şi care sunt jaloanele carierei lui

+ Din 2014 până în prezent: secretar general, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

+ Absolvent al Facultăţii de Informaţii din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii din Bucureşti (2003), Nica a urmat şi cursurile unui masterat în domeniul relaţiilor internaţionale la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (2005), iar în 2009 a terminat MBA-ul Româno-German, programul de educaţie managerială oferit de Academia de Studii Economice.

+ Nica şi-a început cariera în 2003 ca ofiţer la Ministerul Apărării, funcţie pe care a ocupat-o până în anul 2008, când a fost recrutat pentru poziţia de consilier al Rovanei Plumb (actualul ministru al muncii) la cabientul ei de europarlamentar. A fost consilierul Rovanei Plumb la Bruxelles până în mai 2011, iar timp de un an a ocupat poziţia de administrator al unei companii – SC Holding Group Trading Internaţional- care derulează activităţi de consultanţă pentru afaceri şi mangament, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. În 2012, această companie avea o cifră de afaceri de peste 350.000 de lei, pierderi nete de 54.000 de lei şi o salariaţi.

+ Din mai 2012 până în 2014, Nica a fost directorul de cabinet al Rovanei Plumb, la acea vreme ministru al mediului, iar ulterior a devenit secretar general în acest minister.

+ Din 2014 a venit după Rovana Plumb la ministerul Muncii, unde ocupă funcţia de secretar general.
 

 

„Taskurile” ministrului finanţelor Eugen Teodorovici (43 de ani)

+ Punerea în execuţie a noilor coduri fiscale, agreate la nivel politic de guvern.

+ Ieşirea într-un mod amiabil din acordul cu FMI.

+ Imbunătăţirea colectării bugetare, astfel încât măsurile de relaxare fiscală să nu trebuiască să fie dublate de alte taxe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO