Eveniment

Nadia Comăneci, pe prima pagină a celui mai important ziar economic din Europa, în avanpremiera Jocurilor Olimpice

no title

Autor: Claudiu Ilioiu

10.06.2012, 19:20 1481

Montreal a produs unul dintre momentele cele mai emblematice din istoria Jocurilor Olimpice, când românca Nadia Comăneci a devenit prima gimnastă care a luat 10 absolut, scrie Financial Times despre gimnasta româncă.

La acea vreme, Comăneci, care a fost remarcată pentru tăria de caracter şi fizicul aparent fragil, a dus scorul pe alte culmi. Sportiva susţine că abia s-a uitat la panou, iar la conferinţa de presă care a urmat nu s-a arătat impresionata: "Am 19 de zece în cariera mea, nu este ceva nou", le-a spus reporterilor. A obţinut încă şase note perfecte de zece şi a primit trei medalii de aur.

Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame. Între 1984 şi 1989 ea a fost membră a Federaţiei Române de Gimnastică şi a ajutat la antrenarea gimnaştilor juniori români.

Astăzi, în vârstă de 50 de ani, Comăneci trăieşte în Oklahoma şi este căsătorită cu gimnastul Bart Conner, cu care are un fiu de în vârstă de şase ani. Ea şi soţul său sunt proprietarii Academiei de Gimnastică Bart Conner Gymnastics Academy, Perfect 10 Production Company şi ai câtorva magazine de echipamente sportive, precum şi editori ai Magazinului de Gimnastică Internaţională.

Nadia Comăneci este vicepreşedinte al Consiliului Director al Special Olympics, Preşedinte Onorific al Federaţiei Române de Gimnastică, Preşedinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Româneşti, Vicepreşedinte în Consiliul Director al Asociaţiei Distrofiei Musculare, şi membră a Fundaţiei Federaţiei Internaţionale de Gimnastică. A fost distinsă de două ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO.

În decembrie 2003, i s-a publicat prima sa carte, Scrisori către o tânără gimnastă (Letters To A Young Gymnast). Nadia a creat o clinică de caritate în Bucureşti pentru a ajuta copii orfani din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO