Eveniment

NATO rămâne sceptic faţă de propunerea Poloniei privind o misiune de pace în Ucraina

NATO rămâne sceptic faţă de propunerea Poloniei...

Autor: Mihai Draghici

16.03.2022, 14:49 193

Propunerea Guvernului Poloniei privind o potenţială misiune de pace a Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina, în contextul invaziei militare ruse, a întâmpinat scepticism la reuniunea miniştrilor Apărării din cadrul NATO aflată în curs la Bruxelles, afirmă surse citate de publicaţia germană Die Welt.

Este improbabil să fie aprobată o astfel de misiune, în contextul în care ar avea nevoie de unanimitate, iar NATO vrea să evite implicarea în confruntări militare cu Rusia.

"Este dificilă o misiune de pace atât timp cât războiul este în curs", a argumentat ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, explicând că mai întâi trebuie să se ajungă la un armistiţiu şi să se retragă trupele ruse.

Kalle Laanet, ministrul eston, a afirmat că ar fi posibilă o misiune de pace a NATO, dar a subliniat că este necesar un mandat al Consiliului de Securitate ONU. Un astfel de mandat este improbabil, în condiţiile în care Rusia are drept de veto în Consiliul de Securitate ONU.

Vicepremierul polonez Jaroslaw Kacynzki a propus marţi seară, în cursul vizitei la Kiev, crearea unei "misiuni de pace" a NATO, "protejată de forţe armate", pentru stabilizarea Ucrainei. "Această misiune nu poate fi o misiune fără arme. Dar trebuie să încerce să furnizeze asistenţă umanitară şi pentru pacificarea Ucrainei", a declarat Jaroslaw Kacynski, citat de agenţia de presă PAP şi de cotidianul Le Figaro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO