Eveniment

NATO şi Uniunea Europeană vor să-şi intensifice cooperarea în materie de apărare: „Este vorba despre un moment-cheie pentru securitatea şi stabilitatea la nivel euro-atlantic”

NATO şi Uniunea Europeană vor să-şi intensifice...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

09.01.2023, 18:42 146

Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană vor acţiona în sensul intensificării cooperării bilaterale, în contextul riscurilor asupra Europei asociate invaziei militare ruse în Ucraina, conform unui document care urmează să fie prezentat oficial.

"Recunoaştem valoarea unei apărări europene mai puternice şi mai performante, care să contribuie în mod pozitiv la securitatea mondială şi transatlantică şi care să fie complementară şi interoperabilă cu NATO", arată un proiect de declaraţie, vizualizat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Monde.

Declaraţia urmează să fie semnată marţi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Este vorba despre un moment-cheie pentru securitatea şi stabilitatea la nivel euro-atlantic. În acest context, este necesară o cooperare mai strânsă între Uniunea Europeană şi NATO", subliniază documentul.

"NATO şi Uniunea Europeană intenţionează să aducă la un nivel superior parteneriatul bilateral şi să mobilizeze instrumente politice, economice şi militare pentru a avansa obiectivele comune în interesul populaţiei de un miliard de locuitori", subliniază documentul.

Declaraţia se înscrie în cadrul eforturilor de consolidare a unităţii între Uniunea Europeană şi NATO, în contextul acţiunilor de solidaritate cu Ucraina.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a afirmat săptămâna trecută că ar trebui suplimentate bugetele naţionale pentru apărare, cerând negocieri pentru o soluţie comună în contextul riscurilor generate de conflictul din Ucraina, dar unele ţări, inclusiv Germania, se opun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO