Eveniment

Ce ne lasă guvernarea Cîţu, Ciucă, Ciolacu: PIB mai mare cu 70%, datorie publică mai mare cu 80%. PIB-ul României a crescut cu 70% în ultimul ciclu parlamentar, cu cele trei guvernări, dar datoria publică a României a crescut cu 80%, de la 499 mld. lei la 876 mld. lei

Ce ne lasă guvernarea Cîţu, Ciucă, Ciolacu: PIB mai...

Autor: Răzvan Botea

25.10.2024, 00:08 2000

Deficitele bugetare de peste 80 mld. lei (16 mld. euro) în fiecare an din ultimii patru ani au dus datoria publică la 876 mld. lei în 2024, adică 52% din PIB. Acumularea datoriei de către cele patru guverne care au fost la Palatul Victoria în această legislatură – Cîţu (PNL-USR-UDMR), Ciucă (PNL-PSD-UDMR), Ciolacu (PNL-PSD) – s-a făcut într-o perioadă în care economia României a crescut în fiecare an, după regresul din 2020.

Salariul mediu net a crescut cu 62%, pe măsură ce piaţa muncii a rămas strânsă, iar companiile, din lipsă de oameni, au adus şi 100.000 de angajaţi pe an din ţări asiatice care să suplinească lipsa de forţă de muncă din România. Datoria externă a României, care este compusă atât din datoria publică, cât şi din datoria privată, a urcat de la 125 mld. euro (625 mld. lei) în 2020 la 182 mld. euro (910 mld. lei) în 2024, conform celor mai recente date ale BNR.

În ciuda deficitului comercial la bunuri – adică diferenţa negativă dintre exporturi şi importuri –, cursul de schimb euro-leu a rămas relativ stabil în legislatura parlamentară care se va încheia în 2024. Stabilitatea cursului de schimb şi creşterea puternică a salariilor a crescut puterea de cumpărare din România, în special pentru bunuri care se vând la preţuri listate în moneda europeană: imobiliare, maşini.

Pe de altă parte, un semnal de alarmă vine în 2024 din zona exporturilor care, în mod atipic, scad într-o perioadă de creştere economică. Exporturile de bunuri ale României, dacă se continuă tendinţa de la opt luni, ar putea să scadă cu 1 mld. euro, în vreme ce importurile ar creşte cu aceeaşi sumă. În consecinţă, deficitul comercial la bunuri ar urma să crească cu 2 mld. euro faţă de 2023, până la 31 mld. euro.

Economia, veniturile şi businessul au cunoscut una dintre cele mai bune perioade în perioada 2020-2024, aşa cum indică datele statistice. În aceeaşi vreme însă, s-au acumulat deficite – bugetar, comercial – şi datorie publică, care, spun economiştii, pot prinde România pe picior greşit în cazul turbulenţelor economice internaţionale.

Citiţi o analiză pe larg în ediţia de luni 28 octombrie

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro