Eveniment

Necunoscutul de la Ministerul Economiei

Andrei Gerea

Andrei Gerea

Autor: Iulian Anghel

15.10.2013, 20:45 132

Viitorul ministru al economiei Andrei Gerea (45 de ani) şi-a fixat un obiectiv al mandatului încă dinainte de a-şi prelua funcţia: privatizarea Oltchim. De altminteri, în lumina eşecului privatizării CFR Marfă, chiar Crin Antonescu, şeful PNL, a admis că pentru noul ministru cazul Oltchim reprezintă „proba de foc”.

Până la închiderea ediţiei, propunerea ca Gerea să ocupe fotoliul de ministru nu fusese înaintată de primul-ministru preşedintelui Traian Băsescu.

Gerea nu a avut ieşiri publice foarte dese până acum, este mai degrabă un necunoscut în această privinţă. În partid este însă apreciat – este membru PNL de peste 20 de ani, este la al treilea mandat de deputat şi, până ieri, a fost liderul grupului parlamentar al deputaţilor liberali.

Gerea a absolvit în 1997 Academia de Studii Economice Bucureşti - Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, primul său loc de muncă fiind ca electronist automatizări, la Automatica SA.

După finalizarea studiilor universitare, a lucrat, între 1997 şi 2002, la mai multe bănci - manager relaţii cu clienţii la Eximbank România, Emporiki Bank şi Alpha Bank şi director de sucursală la Banca Ţiriac, filiala Piteşti. (Aici CV-ul său conţine o inadvertenţă - ar fi ocupat simultan poziţiile de manager relaţii cu clienţii la Alpha Bank şi director de sucursală la UniCredit Ţiriac Bank Piteşti între 2002 şi 2004, lucru imposibil, băncile fiind concurente). A mai fost timp de două mandate consilier local al sectorului 1 Bucureşti (1996 – 2004) şi membru în Consiliul de Administraţie al Poştei Română SA (1999-2000). Alte experienţe profesionale: electronist automatizări înainte de finalizarea studiilor universitare şi, vreme de un an, director comercial la o companie. Andrei Gerea este asociat în trei firme, Valahia Investments SRL (50%), Valahia Motor SRL (66,67%) şi Gamma Asig Broker SRL (15%). Potrivit declaraţiei sale de avere, deţine un apartament şi o casă în judeţul Argeş, are datorii de 176.100 de euro şi un cont de 10.000 de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO