Eveniment

Negocierea privind criza cerealelor a început: Delegaţiile Turciei, Rusiei, Ucrainei şi ONU se află la primele discuţii pe această temă

Negocierea privind criza cerealelor a început:...

Autor: Laura Buciu

13.07.2022, 14:54 42

Negocierile dintre delegaţiile Turciei, Rusiei, Ucrainei şi ONU pe tema cerealelor au început, miercuri, la Istanbul cu uşile închise. Sunt primele discuţii faţă în faţă din ultimele luni dintre Rusia şi Ucraina,  privind situaţia exporturilor de cereale de la Odesa, potrivit Sky News.

Delegaţii militare ruse, ucrainene şi turceşti, alături de oficiali ai ONU, încearcă să găsească o cale de reluare a exporturile de cereale ucrainene prin portul Odesa, de la Marea Neagră.

Negocierile au început, la Istanbul, cu uşile închise.

Turcia a colaborat cu Naţiunile Unite pentru a negocia un acord, iar ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a anunţat marţi ultimele discuţii.

Ucraina şi Rusia se numără printre cei mai mari furnizori de grâu pentru întreaga lume.

Rusia este, de asemenea, un mare exportator de îngrăşăminte, în timp ce Ucraina este un producător important de porumb şi ulei de floarea-soarelui.

Porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost închise de la începutul războiului, în februarie, şi au existat acuzaţii că Rusia ar fi făcut contrabandă cu grâu ucrainean prin propriile porturi.

Peste 20 de milioane de tone de cereale ucrainene sunt blocate în silozurile din Odesa, iar zeci de nave au fost blocate din cauza blocadei impuse de Rusia.

Mai multe porturi din Marea Neagră nu se mai află în zonele controlate de Ucraina. Cu toate acestea, Odesa se află încă sub control ucrainean.

Diplomaţii spun că planul aflat în discuţie include nave ucrainene care ghidează navele cu cereale în şi dinspre apele minate ale portului; Rusia este de acord cu un armistiţiu în timp ce transporturile se deplasează; iar Turcia - sprijinită de Naţiunile Unite - inspectează navele pentru a depăşi temerile ruseşti că ar putea fi introduse arme în nave.

Agenţia de ştiri Interfax l-a citat pe oficialul ministrului rus de externe Piotr Ilici, care a declarat că Rusia doreşte să controleze şi să inspecteze navele pentru a exclude „contrabanda cu arme”.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat, pentru The Associated Press, înainte de discuţiile de miercuri, că orice acord trebuie să garanteze că Rusia „va respecta aceste coridoare, că nu se va strecura în port şi nu va ataca porturile sau că nu va ataca porturile din aer cu rachetele lor”.

Marţi, Kuleba a declarat pentru AP că ţara sa intenţionează să recucerească toate porturile de pe coasta Mării Negre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO