Eveniment

Negocieri pentru guvern de râsul lumii. Ultima găselniţă: trei prim-miniştri într-un mandat, prin rotaţie. Aşa cum stăteau în poartă elevii la fotbalul din curtea şcolii. PNL, PSD şi UDMR zic că negociază un program de guvernare, însă nu există nicio regulă şi nicio noimă în aceste aşa-numite negocieri

Negocieri pentru guvern de râsul lumii. Ultima...

Autor: Iulian Anghel

12.11.2021, 00:05 1694

La peste cinci săptămâni de la căderea guvernului Cîţu nimeni nu ştie cine va fi viitorul prim-ministru, deşi discuţiile ar trebui să fie conduse de un prim-ministru propus/agreat pentru că el este cel care vine în Parlament cu programul de guvernare.

Ultima propunere este inspirată din curtea şcolii unde elevii-jucători stau cu rândul în poartă: întâi să fie un prim-ministru de la PNL, după aceea unul de la PSD şi apoi unul de la UDMR sau cum or cădea zarurile. Nicicând nu s-a mai pomenit şi pe niciunde aşa ceva.

Spitalele ard, morţii de Covid-19 sunt, zilnic, număraţi cu sutele, inflaţia atacă abrupt nivelul de trai, creşterea preţului energiei/carburanţilor nu se va domoli până la jumătatea anului ce vine, dar emisarii celor trei partide examinează fapte măreţe între care schimbarea Constituţiei şi trecerea la un regim parlamentar (preşedintele să fie ales de parlament), schimbarea sistemului fiscal ce ar însemna renunţarea la cota unică de impozitare şi, bomboana de pe colivă, renegocierea PNRR cu Comisia Europeană. Nu putea lipsi din “negocieri” o temă ideologizată, pentru că obrazurile subţiri se hrănesc cu ideologie: este “comunism” şi „egalitarism” impozitarea “marilor averi” cum intenţionează să impună PSD în programul de guvernare?

„Chestiunile egalitariste ţin de o altă perioadă, ţin de comunism. Noi trăim în capitalism“, a susţinut cu emfază Rareş Bogdan, ajuns negociator de frunte în echipa PNL.  Toţi aceşti „negociatori” uită că există o Constituţie şi ar trebui să existe, înainte de toate, o minimă consideraţie pentru cei care i-au ales sau nu i-au ales. Ce se întâmplă dacă, după atâta ciorăvăială pentru cine este îndreptăţit să fie premier, după discuţii pe teme care n-au de-a face cu ceea ce se întâmplă în ţară, unul trânteşte uşa că nu primeşte poziţia de prim-ministru sau nu primeşte Ministerul de Finanţe?

Pentru că, de exemplu, PNL îl susţine, în continuare, pe Florin Cîţu ca premier, după cum a subliniat chiar ieri Rareş Bogdan.

 În plus, ce guvern este acela în care un prim-ministru ar ceda fotoliul după un an ca să lase locul altuia – doar aşa ca toată lumea să fie mulţumită? Pentru cine ar fi guvernarea atunci, pentru partid sau pentru popor? (Se dă aici exemplul Israelului care experimentează, în lipsă de alte soluţii, o asemenea rotaţie, într-o alianţă şubredă, ceea ce este greşit, pentru liniile directoare ale politicilor trec, în Israel, de la un regim la altul.)

În rest, promisiuni de majorări de salarii şi de pensii dintr-un buget ale cărui cooordonante nu sunt schiţate, dar despre care se ştie că ar trebui să fie unul stâns pentru că anul viitor nimeni nu-şi permite un deficit de 7% din PIB ca în 2021 şi, în plus, creşterea economică nu va mai fi de 7% ca în acest an, ci de 3-4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO