Eveniment

Negocieril iau din nou startul: Delegaţiile rusă şi ucraineană au ajuns în Turcia

Negocieril iau din nou startul: Delegaţiile rusă şi...

Autor: Laura Buciu

29.03.2022, 07:34 28

Marţi au loc primele discuţii faţă în faţă dintre delegaţia Rusiei şi cea a Ucrainei, în Turcia, după două săptămâni. Ruşii au aterizat la Istanbul luni seara, iar delegaţia ucraineană ceva mai târziu.

Liderul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut o convorbire telefonică cu o zi mai devreme cu omologul său rus. El a încercat să îşi poziţioneze ţara ca mediator cheie şi, în cadrul convorbirii, a îndemnat Kremlinul să accepte o încetare a focului.

Speranţele nu sunt mari, scrie BBC.

Discuţiile au loc între consilieri prezidenţiali ruşi şi ucraineni. Întâlnirea nu este una la nivelul miniştrilor de externe, care s-au întâlnit în Turcia pentru negocieri de pace care au eşuat la începutul acestei luni. Ele vor continua acolo unde s-au oprit convorbirile în format video, aproape zilnice.

Preşedintele Ucrainei a declarat că este dispus să ia în considerare neutralitatea (ceea ce înseamnă că Ucraina nu s-ar alia militar cu alte ţări), dar nu înainte de un referendum sau de retragerea trupelor ruseşti.

Acest lucru creează încă o prăpastie între poziţia sa şi cererile Rusiei. Chiar şi speranţele pentru noi coridoare umanitare par slabe, după ce Ucraina a decis să nu le pună în aplicare din cauza temerilor legate de atacurile forţelor ruseşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO