Eveniment

Negocierile continuă: Germania nu are indicii că Rusia a decis să atace Ucraina şi îşi susţine eforturile diplomatice

Negocierile continuă: Germania nu are indicii că Rusia...

Autor: Mihai Draghici

14.02.2022, 14:55 75

Rusia nu a luat nicio decizie de a ataca Ucraina, transmite Guvernul Germaniei, în contextul în care cancelarul Olaf Scholz se află la Kiev, pentru o întâlnire cu preşedintele Volodimir Zelenski, înaintea unei vizite la Moscova, pentru discuţii cu preşedintele Vladimir Putin.

Cancelarul Olaf Scholz a ajuns luni la prânz în capitala Ucrainei şi poartă discuţii cu preşedintele Volodimir Zelenski.

"Europa se află într-o situaţie absolut precară, în contextul crizei din Ucraina. Însă până în prezent nu există niciun indiciu că ar fi fost decis un conflict militar", a declarat Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, conform postului ARD şi publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Disputele beligerante sunt cel mai grav lucru care se poate produce în inima Europei. Încercăm pe toate canalele să menţinem Rusia la masa negocierilor. Rusia trebuie să înţealeagă clar situaţia: în cazul unui atac asupra Ucrainei, vor exista efecte masive pentru Rusia", a subliniat Annalena Baerbock.

Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrij Melnyk, a cerut Germaniei să livreze 12.000 de rachete antitanc, în contextul tensiunilor cu Rusia. Cel mai probabil, Germania va refuza solicitarea. Guvernul Germaniei a transmis în mod repetat că nu va furniza armament letal Ucrainei.

Statele Unite şi Marea Britenie susţin că Rusia intenţionează să atace Ucraina. "Dovezile indică destul de clar că Rusia pregăteşte o invazie", a afirmat premierul britanic, Boris Johnson, conform BBC, deşi, în acelaşi timp, el crede că "încă există timp ca preşedintele Vladimir Putin să retragă forţele".

Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joseph Biden, a afirmat vineri că toate informaţiile arată că Rusia ar putea lansa o invazie în Ucraina în următoarele zile sau în următoarele săptămâni. "O invazie ar putea fi lansată rapid", posibil înainte de sfârşitul Jocurilor Olimpice de la Beijing, a declarat Jake Sullivan. "Nu putem indica exact ziua în acest moment, nu putem indica ora, dar există o posibilitate foarte, foarte specifică. Există o puternică posibilitate de a fi lansată o acţiune, există o posibilitate specifică, într-un interval relativ apropiat ca timp, iar această evaluare se bazează pe ceea ce se întâmplă pe teren. Continuăm să observăm semnale privind o escaladare a situaţiei de către Rusia, inclusiv prin noi forţe trimise la frontiera Ucrainei. Aşa cum am spus anterior, suntem în intervalul în care o invazie ar putea începe în orice moment dacă Vladimir Putin decide să facă acest lucru", a precizat Jake Sullivan.

Rusia este acuzată că a mobilizat peste 130.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, dar Moscova insistă pentru retragerea trupelor din statele est-europene şi pentru oprirea extinderii NATO spre est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO