Eveniment

Negocierile pentru vanzari sau fuziuni, afectate negativ de lipsa consultantei financiare si strategice

05.04.2007, 18:56 18

Companiile romanesti apeleaza la servicii specializate de consultanta financiara si strategica pentru vanzari sau fuziuni intr-un grad relativ redus, ceea ce afecteaza negativ negocierile privind conditiile desfasurarii acestor operatiuni, potrivit analistilor BAC Investment Bank.
"In prezent, 80% din tranzactiile corporate din Romania nu se bazeaza pe o strategie de vanzare si o evaluare solida a companiilor. Aspectul este cu atat mai alarmant cu cat suntem intr-o perioada in care interesul fondurilor de investitii sau al companiilor mari din afara tarii creste fata de societatile romanesti", a declarat Matei Paun, managing partner al companiei de consultanta financiara BAC Romania. Compania a oferit consultanta Romstal Imex in vanzarea Romstal Leasing catre grupul financiar belgian KBC, tranzactie in valoare de 70 mil. euro finalizata saptamana trecuta.
Consultanta strategica si financiara presupune intermedierea tranzactiei propriu-zise, dar si pregatirea companiei propuse spre vanzare, analizarea aspectelor pozitive sau negative si sublinierea potentialului de crestere.
Paun crede ca decizia de a gestiona vanzarea companiei cu resurse interne presupune riscuri mai mari, precum obtinerea unui pret sub valoarea reala a firmei. "Din experienta noastra, o echipa de management solida care stie sa isi expuna punctul de vedere demonstreaza vointa executionala si implicare pe termen lung si poate creste valoarea de vanzare a companiei pana la o treime", explica Paun. El crede ca partea premergatoare a negocierilor este cea mai importanta in gestionarea unei vanzari deoarece sunt analizate toate informatiile financiare si organizationale relevante, sunt pregatite toate datele care pot fi facute publice prin camera de date si se asigura consultanta pentru pregatirea efectiva a pozitiei in cadrul negocierilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO