Eveniment

Negocierile se mută la Geneva: Antony Blinken propune o întâlnire cu Serghei Lavrov în cunoscutul oraş elveţian

Negocierile se mută la Geneva: Antony Blinken propune o...

Autor: Mihai Draghici

18.02.2022, 02:59 29

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a propus joi organizarea unei întâlniri cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în oraşul elveţian Geneva, în contextul eforturilor diplomatice pentru evitarea unui conflict militar în Ucraina.

"Mai devreme, astăzi, i-am trimis o scrisoare ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, propunându-i să ne întâlnim săptămâna viitoare în Europa, o urmare a discuţiilor noastre din ultimele săptămâni, pentru a discuta despre paşii pe care îi putem adopta pentru a rezolva această criză fără conflict. De asemenea, propunem reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia şi ale Consiliului Permanent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)", a afirmat Antony Blinken, în discursul rostit joi în Consiliul de Securitate ONU.

"Aceste reuniuni pot deschide drumul pentru un summit al liderilor, în contextul reducerii tensiunilor, pentru a ajunge la înţelegeri asupra preocupărilor reciproce în materie de securitate", a subliniat Antony Blinken.

Secretarul de Stat american a cerut Rusiei să reducă presiunile militare asupra Ucrainei, insistând pentru soluţionarea crizei pe cale diplomatică şi prin aplicarea Acordului de la Minsk.

Ambasadorul SUA la Naţiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a exprimat speranţa că Administraţia Rusiei va accepta reuniunile diplomatice. "Secretarul Blinken l-a invitat pe ministrul Lavrov la Geneva. Sperăm că vor accepta acest lucru şi că vor alege diplomaţia în locul confruntării", a declarat LInda Thomas-Greenfield, într-un interviu acordat postului public de radio din SUA (NPR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO