Eveniment

Negritoiu, despre insolventa Flamingo: Sistemul protejeaza datornicul si e ostil creditorului

Negritoiu, despre insolventa Flamingo: Sistemul protejeaza datornicul si e ostil creditorului
13.12.2009, 23:30 47

"Multe societati romanesti incearca sa evite pe de o parteexecutarea colateralului, iar pe de alta parte rambursarea sauplata creditelor de care nu mai au nevoie sau pe care nu pot sa lemai sustina cu activitatea proprie. In matricea de calcul alriscului pentru o tara conteaza si capacitatea institutionala,legala, de a executa colateralul. Or, la noi sistemul il protejeazape datornic si este aproape ostil creditorului", a explicatNegritoiu intr-un interviu acordat Mediafax.

Saptamana trecuta, grupul Flamingo International, al treileajucator din retailul de electronice si electrocasnice, cu afaceride 200 de milioane de euro in 2008, a cerut intrarea in insolventapentru reorganizarea activitatii si pentru a se proteja decreditori.

Grupul avea datorii la banci de 30 de milioane de euro, INGfiind cel mai mare creditor, cu 17,5 milioane de euro. Pe 9decembrie banca a notificat Flamingo ca va trece la executareasilita a garantiilor, respectiv a stocurilor din magazine.

Negritoiu spune ca practica firmelor de a intra in insolventa vafi o problema pentru banci, care nu s-au mai confruntat in trecutcu astfel de episoade. De altfel, el considera ca 2010 va fi anuladevarului, cand se va vedea cum firmele si bancile isi vor impartipierderile, dupa ce in 2009 accentul a cazut pe amanareaplatilor.

Bancherii arata tot mai multa ingrijorare fata de comportamentulintreprinzatorilor, care aleg cu multa usurinta intrarea ininsolventa. Rasvan Radu, seful UniCredit Tiriac, si Patrick Gelin,presedinte si director general al BRD-SocGen, au vorbit, deasemenea, recent despre tactica antreprenorilor romani de a-si tinebanii proprii in afara tarii, in timp ce isi lasa firmele fararesurse si apeleaza la insolventa pentru a se proteja decreditori.

Dobanzile sunt mari din cauza riscului

Dificultatea in executarea garantiilor reprezinta un factor derisc pentru banci, care ajung sa umfle costul creditelor acordate,aceasta fiind si una dintre explicatiile pentru dobanzile mai maripracticate in Romania.

"Noi facem comparatie intre executarea colateralului in Olandasi in Romania si este diferenta de la cer la pamant. Si atuncilumea se intreaba de ce sunt mai scumpi banii in Romania, de cedobanzile sunt mai mari? Raspunsul este: pentru ca includ toateimperfectiunile pietei, inclusiv posibilitatea (redusa - n. red.)de a executa colateralul", spune Negritoiu. Seful ING crede ca, inceea ce priveste corporatiile, bancile isi vor mentine prudenta, incontextul in care riscul pe Romania este in crestere.

Statul trebuie sa lase mai multi bani pentrueconomie

Repetarea scenariului din 2009, cand statul s-a imprumutatagresiv de la banci pentru a-si acoperi cheltuielile, lasand astfelfoarte putini bani pentru sectorul privat, este cel mai mare riscpentru economie in 2010.

"Sigur ca cel mai mare risc pe care il are Romania este sacontinue cheltuielile bugetare, care absorb toate resursele de pepiata si lasa mai nimic pentru sectorul privat, ceea ce va duce laintarzierea relansarii cresterii economice. Ar fi un risc sistimularea in continuare a importurilor si consumului, asa cum s-afacut in perioada de crestere din ultimii trei - patru ani, siprevad, ca o contrapondere, stimularea exporturilor ca o masuracare sa sprijine cresterea economiei romanesti", consideraNegritoiu.

Setea de fonduri a Ministerului Finantelor a impins la inceputulanului dobanzile spre 15% pe an pe piata interbancara. Chiar sistatul plateste 10% pe an pentru a atrage lei, in timp cedobanda-cheie a BNR este la 8% pe an.

"Daca statul va continua sa absoarba bani pentru deficitulbugetar la fel, costurile de finantare vor creste si probabil totmai multe intreprinderi vor avea probleme", a explicat sefulING.

ING trece la formula de banca universala

ING va renunta la specializarea pe divizii de wholesale(servicii pentru companii si clienti institutionali) si retail dela anul, masura facand parte din planul grupului olandez derestructurare a afacerilor si reorientare spre serviciile debaza.

"Anul viitor nu avem planuri de dezvoltare, ci de consolidare.Deocamdata, in 2010 o sa operam intr-o formula de banca universala,pentru prima data de cand suntem in Romania, adica toate unitatilevor fi integrate. Mai precis, sucursalele de corporate vor oferi siservicii de retail si pentru IMM-uri. Incercam astfel sa raspundemtuturor segmentelor de piata. Vom opera ca o banca mult maiintegrata", a explicat Negritoiu.

ING opereaza pe plan local o retea de 35 de sucursale pentrucompanii si 180 de unitati SelfBank, dedicate clientilorindividuali si firmelor mici si mijlocii. Banca are in prezentpeste 1.200 de angajati.

Totodata, el a reiterat faptul ca toate diviziile banciirealizeaza in prezent profit, inclusiv segmentul de retail unde auexistat investitii mari.

"Anul viitor in mod sigur vom obtine un profit mai mare decat in2009", anticipeaza directorul general al ING Bank.

In ceea ce priveste creditele neperformante, Negritoiu amentionat ca ING are capacitatea de a le absorbi atat pe segmentulde retail, cat si pe cel corporate.

Grupul ING a fost lovit puternic de turbulentele financiare dintoamna lui 2008 si a fost nevoit sa apeleze la un ajutor de 10miliarde de euro de la guvernul olandez.

Ce spune Negritoiu

  • ING trece la formula de banca universala, integram diviziile deretail si wholesale
  • Creditele neperformante nu vor mai creste, la anul vom aveaprofit mai mare
  • Viitorul guvern trebuie sa recastige increderea pe pieteleexterne
  • Statul trebuie sa isi reduca cheltuielile si sa lase mai multibani pentru economia reala
  • Abia la anul bancile vor face curatenie in bilanturi si se vavedea daca au facut suficiente provizioane
  • Bancile vor avea mai multe resurse sa dea credite, dar trebuiesa fie si cerere

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO