Eveniment

Negritoiu, ING Bank: Statul este un client mai bun decat firmele private pentru ca nu da faliment

Negritoiu, ING Bank: Statul este un client mai bun decat firmele private pentru ca nu da faliment
25.10.2009, 23:30 74

"Bancile au dat in urma cu unul si doi ani credite prea usor.Inclusiv oamenii reproseaza acum acest lucru bancilor, ca le-au datcredite prea usor si nu s-au asteptat ca nu or sa mai poata sa lemai plateasca si atunci si unii si altii au probleme acum", aafirmat Negritoiu

Un director de banca castiga in medie 15.000 de dolari pe luna(10.000 de euro - n.r.), a spus Negritoiu.

In ceea ce priveste o posibila "lacomie" a bancherilor dinRomania, Negritoiu nu considera ca a fost vorba de asa ceva,intrucat nu a fost o relatie directa intre bonusuri si crestereamasei creditelor.

"Nu stiu daca sunt un bun exemplu pentru oameni, eu fiind unfinantist, dar sunt un conservator. Daca insa ar fi sa ii sfatuiescpe investitori sa isi plaseze banii, as recomanda sa ii tina intrei plasamente: in banci, pentru ca sunt cele mai sigure, acestiaavand astfel bani de inmormantare, de operatie si de doctor, inpiata de capital, in functie de cat de bine esti informat, si inimobiliare".

Ca moneda, Negritoiu recomanda ca jumatate din bani sa fiedepusi in lei, iar jumatate in euro. Pentru sfarsitul acestui an,directorul general al ING Romania se asteapta ca nivelul cursuluide referinta sa ajunga la 4,5 lei/euro.

Pentru un bancher, criza este suportabila. "Noi am depistatcriza cu un an inainte, oficialii nefiind la fel de prompti", amentionat bancherul, exprimandu-si speranta ca autoritatile sa nufi declarat sincer ca nu stiau nimic de venirea crizei.

"Economia romaneasca este acum la momentul adevarului. Crizane-a dat posibilitatea sa devenim mai realisti in domeniile debusiness, pana acum facandu-se bani doar conjuctural, ca urmare aintrarii in UE", a declarat el.

Conform acestuia, anul 2009 este un an de acumulare in caremulte societati lupta cu supravietuirea.

"Cred ca impactul negativ suportat de catre societatilecomerciale se va transfera in curand asupra bancilor si ca 2010 neva arata o oglinda mai clara a ceea ce s-a intamplat in economie,cum s-a reflectat criza", a afirmat Negritoiu. El considera ca inmomentul in care exista conditii de piata, oportunitatile trebuiein mod sigur valorificate, dar "cu masura".

"Romania nu se poate dezvolta in lipsa unor credite. ImpingemRomania prin credite si imprumuturi cu masura. (...) Nu poate toatalumea, cu situatii diferite, sa aiba acces egal la resurse. (...)Sunt banci care si-au dublat expunerea intr-un an, iar o asemeneaexpansiune nu se poate absorbi. Piata bancara din Romania a avansatcu 60-70% anual", a spus seful ING Bank. Totodata, el anticipeazaca statul va continua sa se imprumute in continuare pe piatainterna, dar nu in acelasi ritm ca in 2009, in conditiile in caredeficitul bugetar va scadea si autoritatile vor atrage si alteresurse externe. "Cu cat statul se imprumuta mai mult, cu atatsubtiaza din resursele disponibile pentru sectorul privat. (...)Daca disponibilitatile pentru sectorul privat au scazut, nu estemai putin adevarat ca si cererea acestei zone s-a redus, pentru caoamenii se intreaba daca mai pot sa serveasca datoriilecontractate. (...) Statul e un client mai bun pentru ca nu daniciodata faliment. Garantia de stat si imprumuturile Trezorerieistatului sunt mai benefice pentru portofoliul bancilor decatfragilitatea clientilor privati", spune seful ING Bank.

Somajul va continua sa creasca

Negritoiu a mentionat ca in 2010 se vor vedea efectele crizei,somajul fiind unul dintre elementele unde se va oglindi cel maibine, acesta urmand sa creasca in continuare. Chiar si in acesteconditii, el crede ca oamenii vor lua credite pentru ca pretulacestora va fi mai bun decat in acest an.

Bancherul a lucrat inainte de revolutia din 1989 in comertexterior, iar dupa acest moment a fost primul presedinte alAgentiei Romane pentru Dezvoltare. Ulterior, Negritoiu a ocupatfunctia de ministru al reformei in cabinetul Vacaroiu si a fostconsilier al presedintelui Ion Iliescu si, ulterior, deputat "Nucred intr-un guvern de tehnocrati", a spus Negritoiu. Conformacestuia, intr-o tara politica nu putem avea un guvern detehnocrati, un asemenea guvern neputand lua decizii care saafecteze tara.

Bancherul a sustinut ca BNR ar trebui sa scada dobanda dereferinta la leu pentru a impinge dobanzile in jos in piata si a daposibilitatea ca bancile sa dea mai multe credite la un cost mairedus.

"De ce o tii la 8% ( cat este dobanda acum la BNR - n.r.) si nute duci mai jos?", a spus Negritoiu.

"Banca centrala ar trebui sa colaboreze cu bancile comerciale,nu sa lupte cu ele. Eu cred ca Banca Nationala trebuie saincurajeze pietele, dar trebuie sa fie previzibila si transparenta,sa faca reguli si sa supravegheze respectarea acestora", a spusel.

Negritoiu crede ca anul viitor vor fi mai multi lei pe piata,iar BNR ar putea sa reduca si rezerva minima obligatorie la lei,ceea ce ar elibera si alte fonduri.

Moneda euro trebuie adoptata cat mai repede pentru ca dejaeconomia romaneasca este "euroizata, euro deja fiind etalonul inpiata si in discutii".

Acum este momentul sa investesti inimobiliare

Referindu-se la piata imobiliara, directorul general al ING BankRomania spune ca piata nu a atins minimul si adauga ca, potrivitunor "informatii personale", pretul apartamentelor a ajuns la 2.000de euro de la 2.500 euro/mp, pretul de echilibru urmand sa fie de1.000 - 1.500 euro/mp. "Astazi este bine sa cumperi in imobiliare,pentru cine are lichiditati".

Conform sefului ING Romania, cine investeste acum va putea vindeapartamentele in trei-cinci ani.

A treia transa de la FMI poate intarzia

Analistii ING Bank Romania considera ca Romania nu are garantiaca va primi cu usurinta a treia transa din imprumutul de la FMI sidau exemplul Letoniei, in cazul careia institutia financiarainternationala a amanat cu cinci luni alocarea unei parti dinfinantare, dupa prabusirea guvernului. "Prin comparatie, candguvernul s-a prabusit in Letonia in februarie 2009, FMI a intarziatplata transei de bani din martie pana in august. Fondurile au fostvirate dupa ce au fost aprobate masuri de austeritate suplimentarein bugetul pentru 2010. (...) In acelasi timp, FMI ar putea adoptadin nou o abordare mai blanda fata de Romania", se arata intr-unraport al ING Bank Romania.

  • "Moneda euro trebuie adoptata cat mai repede. Economiaromaneasca este euroizata, euro deja fiind etalonul in piata si indiscutii"
  • "Banca centrala ar trebui sa colaboreze cu bancile comerciale,nu sa lupte cu ele"
  • "Cine are lichiditati, sa investeasca in imobiliare"
  • "Nu cred intr-un guvern de tehnocrati"
  • "Impactul negativ suportat de catre societatile comerciale seva transfera in curand asupra bancilor"
  • "Nivelul cursului de referinta va ajunge la 4,5 lei/euro lafinulul acestui an"
  • "Un director de banca castiga in medie 15.000 de dolari pe luna(10.000 de euro - n.r.)"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO