Eveniment

Neimpozitarea profitului nu mai apare in legea "starter"

23.03.2010, 23:05 48

Proiectul de lege al Ministerului Economiei privind stimulareainfiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catreintreprinzatorii pana in 35 de ani prevede mai multe obligatiipentru debutantii in afaceri decat facilitati si nu va duce laincurajarea deschiderii de noi firme, spun tinerii careintentioneaza sa deschida o afacere.

Unul dintre putinele stimulente care ar fi sprijinit initiativaantreprenoriala, scutirea de la plata impozitului pe profit pe operioada de trei ani, a fost scos din proiectul initial de lege.Proiectul astfel modificat a fost dezbatut in sedinta de guvern din17 martie de la Iasi.

"Era una dintre putinele masuri care ar fi stimulat infiintareade firme. In rest nu prea vad facilitati in acest proiect de lege",a spus un tanar intreprinzator prezent la dezbaterea pe tema"Propuneri de lege privind stimularea infiintarii si dezvoltariimicrointreprinderilor apartinand intreprinzatorilor tineri,debutanti in afaceri - firme starter", organizata de MinisterulEconomiei.

O alta masura care ar putea stimula intreprinzatorii ar fiacordarea de credite cu dobanda subventionata si facilitareaaccesului la cursuri de training pe tema antreprenoriatului. "Estemai greu pentru un tanar debutant in afaceri sa aiba acces lacreditare si cred ca ar trebui acordata si o suma minima lainceperea afacerii, pentru ca tinerii sa poata demara afacerea", amentionat Bogdan Craciun, manager proiecte in cadrul AsociatieiIntelship Romania.

Proiectul actual de lege lasa portite de interpretare, au maispus tinerii prezenti la dezbatere, si nu ar trebui sa existe olimita de varsta pentru debutantii in afaceri. "De exemplu, o taraprecum Norvegia nu are legislatie specifica pentru tineri, cipentru orice intreprinzator aflat la prima afacere. Norvegia, ca sastimuleze antreprenoriatul, a facilitat in primul rand accesul lacreditul bancar", a precizat Stefania Popp, director de programe laJunior Achievement Worldwide Romania, asociatie nonprofit careofera traininguri pentru tineri.

Ea spune ca principalele motive pentru care afacerile aflate lainceput de drum esueaza sunt faptul ca "tinerii nu-si asuma riscul,nu lucreaza in echipa, obiectele de activitate pe care le aleg nusunt fezabile, iar in Romania nu exista facilitati pentrusprijinirea firmelor aflate la inceput pentru orice fel debusiness. O lege care limiteaza ca varsta va crea portite".

Ce facilitati prevede legea:

  • Scutirea de la plata contributiilor de asigurari socialedatorate de angajatori pentru veniturile aferente pentru treisalariati.
  • Scutirea de la plata taxelor pentru operatiuni efectuate deONRC.
  • Obtinerea de credite cu perioada de gratie sau alte forme definantare, pe baza accesului la garantii acordate de FondulNational de Garantare a Creditelor pentru IMM, pana la cel mult 80%din valoarea creditului solicitat pentru imprumuturile destinaterealizarii productiei pentru export si investitiilor pentruextinderea si dezvoltarea propriei activitati

Sursa: proiect legislativ

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO