Eveniment

Neimpozitarea profitului reinvestit, din primavara

Neimpozitarea profitului reinvestit, din primavara
03.02.2009, 18:26 26

Neimpozitarea profitului reinvestit va fi aplicata incepand cu trimestrul II al anului 2009, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul consultarilor cu patronatele, Guvernul revenind astfel asupra deciziei ca facilitatea sa fie aplicata din 2010.

Reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii au cerut introducerea neimpozitarii profitului reinvestit incepand din acest an si nu din 2010 si, de asemenea, aplicarea masurii pentru toate tipurile de investitii legate de productie.
Solicitarea a fost formulata si de presedintele UGIR 1903 Ioan Coraci, care a aratat ca neimpozitarea profitului reinvestit incepand cu 1 ianuarie 2010 este inutila pentru firme, intrucat multe dintre acestea nu vor mai apuca sa beneficieze de facilitate.
Finantele au stabilit ca impactul bugetar al scutirii de impozit pentru profiturile reinvestite se va ridica la 3,44 miliarde de lei, respectiv 0,59% din PIB.
In urma discutiilor de luni seara, reprezentantii Guvernului si cei ai patronatelor au mai convenit pentru operationalizarea Fondului de garantare a creditului pentru intreprinderi mici si mijlocii si infiintarea Fondului de contragarantare a creditelor pentru IMM, adoptarea in primul trimestru al acestui an a Legii parteneriatului public-privat, accelerarea procedurii de atragere a fondurilor europene, revizuirea Legii achizitiilor publice, modificarea tarifului de utilizare a infrastructurii feroviare publice.
Dupa intalnirea cu partenerii sociali de luni seara, premierul Emil Boc a declarat ca proiectul de buget a fost adoptat si va fi transmis Parlamentului.
Cele trei parti au convenit ca discutiile privind majorarile salariale din acest an sa aiba loc dupa 15 aprilie 2009, pe baza rezultatelor economice din primul trimestru. Pana la 15 aprilie vor incepe si discutiile pentru elaborarea legii de salarizare unica in sectorul bugetar.
Guvernul si sindicatele au mai convenit ca perioada ajutorului de somaj sa fie prelungita, pentru 2009, cu trei luni, ca pana la 1 martie sa fie adoptata ordonanta de urgenta prin care comitetele sectoriale devin institutii de utilitate publica si sa fie instituita pensia sociala minima de 350 de lei in doua transe.
In acelasi timp, sporurile salariale si stimulentele, altele decat cele prevazute in Codul muncii, vor fi reduse sau eliminate printr-un act normativ distinct.
"Indemnizatia de 25% pentru auditul public din cadrul institutiilor publice va intra ca atributie de serviciu, iar sporul de utilizare a unei limbi straine, de 15% sau 20%, va fi de asemenea atributie de serviciu. Ne referim la cei din Ministerul de Externe, unde ca functionar public intr-o asemenea institutie trebuie sa cunosti o limba straina", a declarat premierul.
 
AmCham critica majorarea CAS
Reprezentantii Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham Romania), care reprezinta peste 300 de companii, au criticat majorarea cu 3,3% a contributiilor pentru asigurarile sociale (CAS) din aceasta luna. Ei spun ca majoritatea companiilor au finalizat deja bugetele operationale, si acum sunt puse in situatia de a cauta surse suplimentare de finantare a cresterii CAS. "Companiile din toate sectoarele de activitate fac eforturi pentru optimizarea costurilor si pentru pastrarea personalului, iar o crestere a contributiilor pentru asigurarile sociale face aceste eforturi mult mai dificile", a declarat Alexandra Gatej (foto), presedintele AmCham Romania. Alina Pahoncia
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO