Eveniment

Nelu Iordache poate părăsi boxa acuzaţilor, după ce ordonanţa de reţinere a expirat

Nelu Iordache poate părăsi boxa acuzaţilor, după ce ordonanţa de reţinere a expirat

Autor: Catalin Lupasteanu, Valentin Anghel

02.12.2012, 17:25 568

Tribunalul Bucureşti a rămas în pronunţare şi, întrucât hotărârea instanţei nu a fost anunţată până la 17.00, Iordache este, practic, liber să plece, până când va afla dacă trebuie să se întoarcă în arest sau va fi cercetat în libertate.

Omul de afaceri - reţinut sâmbătă de DNA în dosarul în care este cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad, delapidare, fals în înscrisuri şi spălare de bani - a fost adus la tribunal, duminică dimineaţă, din arestul Poliţiei Capitalei, pentru judecarea propunerii de arestare preventivă.

Apărarea lui Nelu Iordache a arătat duminică, la Tribunalul Bucureşti, că omul de afaceri nu poate fi acuzat de deturnare de fonduri europene, pentru că banii luaţi de acesta pentru proiectul din dosarul în care este cercetat au făcut parte din bugetul naţional al statului, şi nu din cel al UE.

Potrivit avocaţilor, Iordache nu se face vinovat de deturnare sau schimbare a destinaţiei unor fonduri UE.

Unul dintre avocaţi a arătat, la ieşirea din tribunal, că sumele de bani au fost luate în iunie 2011, iar cererea de rambursare a fondurilor de către Comisia Europeană s-ar fi făcut de-abia la sfârşitul lui octombrie 2011.

În acest context, avocatul a spus că, în opinia apărării, Nelu Iordache nu s-ar face vinovat de faptele de care îl acuză procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Întrebat dacă procurorii DNA au greşit încadrând faptele la deturnare de fonduri europene, avocatul nu a dorit să comenteze, precizând doar că susţinerile sale reprezintă opinia apărării.

Iordache a fost reţinut, sâmbătă seară, pentru 24 de ore, după ce a fost audiat din nou de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). El a fost convocat din nou la audieri, sâmbătă dimineaţă, aceastea durând câteva ore. În urma audierilor, procurorii anticorupţie au decis să emită o ordonanţă de reţinere de 24 de ore pentru omul de afaceri.

DNA a precizat, sâmbătă seară, că în urma extinderii cercetărilor, Iordache este urmărit penal şi pentru delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, pe lângă cele trei infracţiuni pentru care omul de afaceri fusese deja pus sub acuzare.

"Prin Ordonanţele din data de 1 decembrie 2012, procurorii au dispus extinderea cercetărilor şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată; delapidare, în formă continuată; folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii, în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (27 acte materiale); spălare de bani", s-a arătat într-un comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Nelu Iordache, în calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 25.000.000 lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.
Cea mai mare parte, şi anume 9.724.780 lei din suma destinată pentru construcţia autostrăzii, ar fi fost folosită pentru achitarea unor datorii ale societăţilor în care era direct interesat, plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă, susţin anchetatorii.

"O altă parte din bani, şi anume 9.861.000 lei, au fost retraşi în numerar cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare cumpărare fictive. Inculpatul Iordache Nelu a falsificat personal 7 dintre aceste contracte. În ceea ce priveşte alte 20 de operaţiuni comerciale ce nu au legătură cu proiectul construirii autostrăzii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajaţi ai SC Romstrade SRL să falsifice documente justificative. Banii au fost folosiţi fie pentru rambursarea de dobânzi şi comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au a fost cheltuiţi cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară şi impozit aferente achiziţionării unui teren în comuna Adunaţii Copăceni, precum şi pentru materiale, lucrări şi servicii de consultanţă şi transport necesare proiectului de construcţie, a unui complex în comuna Adunaţii Copăceni. Toate aceste plăţi nu au legătură cu proiectul de construcţie a autostrăzii", s-a mai precizat în comunicat.

Procurorii mai spun că, pentru a disimula adevărata provenienţă a banilor utilizaţi pentru plăţile sus menţionate, Nelu Iordache ar fi trecut aceşti bani, pe baza unor facturi care atestau operaţiuni fictive, prin firmele administrate de complicii săi. Apoi, banii s-au întors cu explicaţia "plată eronată" sau "plată nedatorată" în contul SC Romstrade SRL deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operaţiunile de plăţi aferente contractului pentru construirea autostrăzii, mai spun procurorii.

"Activitatea infracţională a fost desfăşurată cu sprijinul unor administratori ai unor firme care, în baza unor înţelegeri cu Nelu Iordache, au emis facturi aferente proiectului de construire a autostrăzii, le-au stornat şi au restituit, de regulă în aceeaşi zi, sumele de bani la SC Romstrade SRL, în alt cont, cu explicaţia de plată eronată sau necuvenită", a mai arătat DNA.

În acest dosar, procurorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Vineri, DNA anunţase că procurorii au început urmărirea penală faţă de Nelu Iordache pentru schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, utilizarea cu rea credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani.

Nelu Iordache a fost audiat prima dată în noaptea de joi spre vineri, timp de aproape şase ore, la DNA, de unde a fost lăsat să plece.

Iordache a fost audiat după ce anchetatorii au percheziţionat în Capitală, joi, timp de peste 12 ore, sediul firmei Romstrade deţinută de acesta. Procurorii anticorupţie au ridicat documente, calculatoare şi laptopuri de la sediul firmei.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a reziliat recent contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii Nadlac-Arad, încheiat cu o asociere din care face compania Romstrade, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor.

Romstrade a înregistrat, în 2011, un profit de 2,6 milioane de euro, adică jumătate din cel obţinut în 2010, potrivit Forbes Romania. În urmă cu doi ani, cifra de afaceri a companiei era de 134 milioane de euro.

În 2009, Romstrade era cel mai mare constructor local, având un profit de peste 31 milioane de euro şi o cifră de afaceri de 268 milioane de euro.

În 2011, Romstrade avea, potrivit datelor depuse la Ministerul Finanţelor, 1.623 de salariaţi.

Nelu Iordache a figurat în ediţia 2011 a Topului Forbes 500 Miliardari pe locul 28, cu o avere de 150 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO