Eveniment

Nici nu le-au crescut bine salariile şi personalul sanitar anunţă proteste

Nici nu le-au crescut bine salariile şi personalul...

Autor: Georgiana Mihalache

02.03.2018, 00:05 2151

Reprezentanţii Sanitas, sindicatul din Sănătate, susţin că salariile reale ale personalului medical nu vor creşte cu procentul anunţat de ministrul muncii dacă nu se rezolvă problema sporurilor, iar dacă nu se rezolvă problema sporturilor ei vor iniţia proteste.

„Este o situaţie paradoxală. Cel puţin, la nivel declarativ, vorbim despre sume imense care intră în sistemul de sănătate, iar toată lumea este nemulţumită, ceea ce este ceva în neregulă în situa­ţia asta”, a declarat vicepre­şe­dintele Sanitas, Iulian Pope, po­trivit Mediafax.

Ministrul muncii Olguţa Vasi­les­cu a anunţat miercuri că de ieri, 1 martie, salariile pentru me­di­ci şi asistente urcă direct pe grila din 2022 stabilită în legea salarizării. Astfel, în sistem vor fi salarii şi de 16.250 de lei/ net lunar, iar un asistent medical ar putea câştiga 4.355 de lei net lunar.

Anterior, ministrul sănătăţii Sorina Pintea anunţase că, de la 1 mar­tie, personalul medical ar tre­bui să primească salarii mai mari cu 70% - 170%. Astfel, un medic primar care în decembrie 2017 a primit 3.939 de lei net ar urma să ia de la 1 martie 2018 un salariu net de 9.106 lei, plus 130%, sumă care nu include sporurile pentru orele de gardă sau pentru condiţii speciale, care pot dubla salariul net.

Sindicaliştii spun însă că există un plafon de plată a salariilor de 30% din buget care va împiedica acordarea sumelor anunţate.

„Atâta timp cât rămâne plafonarea la 30% pe principalul ordi­nator de credite, în acest plafon intrând şi sporurile pentru gărzi şi sporul pentru continuitate, adică, sâmbătă şi duminică, sărbă­tori legale, este practic impo­sibil să elaborăm un regulament de sporuri aplicabil. Acest regula­ment nu va face altceva decât să plafoneze salariile, astfel încât, în sec­ţiile grele, prima linie din sistemul sanitar, vorbesc aici de UPU, ATI, anatomie patologică, boli infecţioase, vor fi plafonate sala­riile, la fel ca şi cei din policlinică sau secţiile care au condiţii mai uşoare de muncă", a declarat Iulian Pope.

Aşadar plafonarea de 30% pe principalul ordonator de credite ar putea bloca creşterile salariale promise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO