Eveniment

Niciun depozit ecologic, la licitaţia pentru preluarea nămolului produs de Regia de apă din Bistriţa

Niciun depozit ecologic, la licitaţia pentru preluarea...

Autor: Firuta Flutur, Raluca Lazaroi

14.04.2016, 10:55 239

Regia de apă, Aquabis, încearcă de la începutul anului să găsească o firmă dispusă să preia într-un depozit ecologic reziduurile rezultate din procesul de epurare a apelor uzate.

"Suntem obligaţi prin lege să găsim o soluţie pentru a depozita acest nămol, avem termene şi obligaţii stabilite prin lege să ducem nămolul într-un depozit
ecologic. Nu ştiu ce vom face. Din cauza nodulului din staţia de epurare,m-am ales şi cu un dosar penal. Am fost cercetat mai bine de şapte luni însă în cele din urmă am fost scos de sub urmărirea penală pentru că şi anchetatorii au înţeles că nu e vina directorului că nu avem ce face cu nămolul rezultat din staţia de epurare. Vom relua licitaţia şi sperăm să găsim o firmă dispusă să preia nămolul rezultat în urma procesului de epurare a apelor uzate. Există în ţară trei astfel de depozite ecologice unde ar putea merge acest nămol, însă la licitaţie nu s-a prezent nimeni", a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul regiei de apă Aquabis, Ion Şandru.

Şeful gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, comisarul Cristian Nicolae, a precizat că mirosul provenit de la staţia de epurare este imposibil de suportat.

„În urmă cu câţiva ani, staţia de epurare era la doi kilometri de oraş şi nămolul rezultat în urma procesului de epurare nu deranja pe nimeni. Acum este aproape în zona centrală a oraşului şi este de înţeles că acesta îi deranjează pe bistriţeni. Nămolul ar trebui să fie tratat de o firmă de specialitate şi folosit în agricultură, însă nimeni nu s-a arătat interesat de aşa ceva. Noi îl ţinem tot timpul sub observaţie şi încercăm să găsim cât mai repede o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme" a precizat, pentru MEDIAFAX, comisarul Cristian Nicolae

Potrivit datelor autorităţilor, în fiecare an, staţia de epurare a municipiului Bistriţa produce 6.050 de tone de nămol.

Pentru a scăpa de acesta, regia de apă este dispusă să plătească unui depozit ecologic 82 de lei/pe tonă şi să îl transporte până la depozitul respectiv.

Pentru 2016, Aquabis a bugetat 500.000 de lei pentru depozitarea nămolului pe care staţia de epurare a oraşului îl produce anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO