Eveniment

Niciun semn de pace în Ucraina

Războiul din Ucraina

Niciun semn de pace în Ucraina

Autor: Ramona Cornea

15.03.2022, 00:07 634

Explozii puternice au fost auzite luni în capitala ucraineană Kiev, în timp ce armata lui Vladimir Putin îşi extinde atacul. Cel puţin două persoane au murit şi alte trei au fost spitalizate după ce o clădire rezidenţială din Obolon, o suburbie a capitalei Kiev, a fost lovită de bombardamente luni dimineaţa. Bătălii aprige au fost purtate în toată ţara, inclusiv în oraşul maritim strategic Mykolaiv.

Fabrica de aeronave Antonov, situată pe aerodromul Sviatoshyn, la aproximativ 10 kilometri de centrul oraşului Kiev, a fost bombardată ieri de trupele ruse. Fabrica din nord-vestul Kievului producea aeronave de transport şi de pasageri.

Un consilier al primăriei din oraşul Mariupol spune că civilii au putut să iasă ieri din oraş printr-un coridor de evacuare şi să se îndrepte spre oraşul Zaporizhzhia, oraş care este sub control ucrainean.

În total, cel puţin 636 de civili au murit în Ucraina de la începutul invaziei ruse, a anunţat luni Biroul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR). OHCHR crede că cifrele reale sunt considerabil mai mari, mai ales pe teritoriul controlat de guvern şi mai ales în ultimele zile când primirea informaţiilor din unele locuri a fost întârziată şi multe rapoarte sunt încă în aşteptare.

Mai mult, peste 2,8 milioane de persoane au fugit din Ucraina înspre ţările vecine, a declarat Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), o agenţie a ONU. 

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, spune că cei mai mulţi refugiaţi au fost primiţi în Polonia, iar alţii au călătorit în Ungaria, România, Moldova şi Slovacia.

La jumătatea lunii martie 2022, în Gara de Nord din Bucureşti, probabil cea mai cunoscută gară din România, este o adevărată desfăşurare de forţe. În jur de 400 de asistenţi sociali, traducători, voluntari, pompieri, medici, jandarmi ajută miile de refugiaţi ucraineni care ajung acolo, fie cu trenul, fie cu autobuze. Destinaţia finală este Occidentul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO