Eveniment

Nicolae Danila: Depozitele ar trebui garantate in totalitate

Nicolae Danila: Depozitele ar trebui garantate in totalitate
09.12.2008, 19:30 17

Garantarea integrala a depozitelor ar putea sa previna plecarea unor fonduri importante din depozitele bancare, la fel cum tari care au luat aceasta masura au atras resurse din statele limitrofe, a declarat ieri Nicolae Danila (desen), fostul presedinte al BCR.

"Sunt tari care au lansat proiecte de garantare in totalitate si foarte multe resurse s-au miscat deja din statele limitrofe. (...) Din totalul depozitelor populatiei, cam 0,8% detin mai mult de 40% din valoarea depozitelor. Trebuie sa le dam atentie, altfel vor zbura", a spus Danila.
Guvernul a aprobat in octombrie o ordonanta de urgenta prin care plafonul de garantare a depozitelor constituite de populatie la banci a fost majorat de la 20.000 de euro la 50.000 de euro, incepand din 15 octombrie, pentru minimum un an.
Danila a aratat ca in situatia de criza actuala, resursa locala este foarte importanta si bancile se concentreaza tot mai mult pe atragerea economiilor interne, chiar daca acestea sunt limitate.
"Trebuie spus ca aproape la toate bancile locale resursele in euro sunt tinute acum la bancile din strainatate, adica la bancile-mama", a mai spus fostul presedinte al BCR. El crede ca in perioada urmatoare BNR, impreuna cu guvernul, va trebui sa asigure functionarea adecvata a pietei interbancare si creditarea economiei reale.
In opinia fostului presedinte al BCR, deficitul de cont curent va fi greu de finantat in perioada urmatoare, chiar daca va inregistra o ajustare semnificativa si se va plasa cu mult sub 14% din PIB, cat este in prezent.
Pe de alta parte, Danila se asteapta de la noul guvern la un plan anticriza, care sa se adreseze, pe langa stimularea investitiilor in infrastructura, sustinerii IMM-urilor si sectorului agricol, care vor reprezenta motoarele de revenire ale economiei romanesti.
Comisia Europeana a propus in octombrie ca depozitele la bancile din UE sa fie garantate pana la 50.000 de euro, plafon care va creste la 100.000 de euro la finele lui 2009, si reducerea de la trei luni la trei zile a perioadei in care se platesc compensatiile in cazul falimentului institutiilor de credit.
Propunerea CE a fost adoptata marti, 9 decembrie, de Comisia de Afaceri Economice a Parlamentului European si urmeaza sa fie dezbatuta in plen.
O serie de guverne europene anuntasera anterior ca vor majora plafonul de garantare a depozitelor pe fondul crizei din sectorul financiar. Astfel, Germania, Irlanda si Danemarca au anuntat ca vor garanta integral depozitele constituite la banci, iar tari precum Austria, Marea Britanie si Spania au decis sa majoreze plafonul. Mediafax
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO