Eveniment

Nicolae Demetriade, preşedintele Asociaţiei Agenţiilor de Turism, despre planului lui Adrian Streinu Cercel pentru perioada post-criză: Ne dorim să mergem înainte sau să murim ascunzându-ne în casă?

Nicolae Demetriade, preşedintele Asociaţiei Agenţiilor...

Autor: Răzvan Botea

21.04.2020, 19:57 558

Nicolae Demetriade, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, spune că măsurile prezentate în documentul atribuit Doctorului Streinu Cercel nu vin cu un plan de ieşire din criza economică cauzată de epidemia coronavirusului şi că alte state europene au venit cu măsuri de relaxare a restricţiilor pentru a putea reporni economia, în vreme ce România merge în direcţia opusă.

„Cert este că anumite state europene iau măsuri de începere a relaxării măsurilor, şi chiar dacă noi suntem atipici, riscăm să nu murim de Covid-19 şi să murim de inaniţie. Trebuie să facem o distincţie: ne dorim să mergem înainte sau să murim ascunzându-ne în casă. Dacă alţii pot preîntâmpina şi găsesc soluţii, noi, din contră, anticipăm că efectiv vom ajunge să ne ascundem sub pământ ca să nu se întâmple ceva”, a declarat el pentru ZF.

Doctorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” a propus un proiect pentru perioada de după relaxarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii virusului. Printre măsuri se numără separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de trei luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40 - 65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”, dar şi oprirerea plăţii TVA-ului şi a taxelor şi impozitelor.

Nicolae Demetriade mai spune că guvernul nu a luat măsuri punctuale pentru industria turismului, care are dificultăţi din cauza crizei coronavirusului. Asociaţia se aştepta la măsuri specifice, în contextul în care şi problemele industriei sunt diferite de problemele altor industrii.

„Guvernanţii ne-au abandonat. Pe noi cei din turism ne-au abandonat. Chiar dacă s-au luat nişte măsuri generale de sprijin a IMM-urilor, vorbim de lucruri de care unii nu au nevoie. Noi, agenţiile de turism, suntem sub o presiune fantastică din cauza măsurilor impuse la nivel global. Pentru pachetele anulate, noi am plătit deja hotelurilor şi acum trebuie să înapoiem şi banii clienţilor.

Preşedintele ANAT propune compensarea acestor pachete prin fonduri europene şi cere mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte păstrarea forţei de muncă: să se poată combina şomajul tehnic cu munca flexibilă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO