Eveniment

Niculae Şerban, Grup Şerban Holding, companie care exploatează peste 12.000 de hectare: „Costurile pentru agricultura no-till sunt cu 60% mai mici decât pentru agricultura convenţională”

Niculae Şerban, fondatorul şi preşedintele consiliului de admi­nistraţie al gruplui Şerban Holding: Fermierii sunt nişte antreprenori care găsesc soluţii, ori prin reducerea costurilor, ori prin investiţii în irigaţii, ori prin adoptarea altor tehnologii, ori prin cultivarea altor plante mai rezistente la secetă. Un fermier este antreprenor şi se uită la venituri, la cheltuieli, la margine şi îşi va face planuri pe un cincinal sau pe zece ani.

Niculae Şerban, fondatorul şi preşedintele consiliului de admi­nistraţie al gruplui Şerban Holding: Fermierii sunt nişte antreprenori care găsesc soluţii, ori prin reducerea costurilor, ori prin investiţii în irigaţii, ori prin adoptarea altor tehnologii, ori prin cultivarea altor plante mai rezistente la secetă. Un fermier este antreprenor şi se uită la venituri, la cheltuieli, la margine şi îşi va face planuri pe un cincinal sau pe zece ani.

Autor: Florentina Niţu

16.09.2022, 17:40 561

Conceptul no-till, care presupune lucrări minime asupra so­lului în locul lucrărilor intensive, cu care sunt obişnuiţi fermierii români din agricultura conven­ţională, şi utilizarea eficientă a resurselor, presupune costuri cu 60% mai mici decât pentru agri­cultura convenţională, susţine Niculae Şerban, fondatorul şi pre­şe­dintele consiliului de admi­nis­traţie al grupului Şerban Holding.

„În Vaslui, unde nu irig, cu tehnologia pe care o utilizez, producţia pentru culturile de vară este de peste 3 tone/hectar. Schimbând tehnologia (am trecut la no-till) am obţinut rezultate foarte bune, cu costuri foarte mici. Practic agricultură no-till de trei ani şi dacă socotim cu tot cu arendă, costurile pentru agricultura no-till sunt cu 60% mai mici decât pentru agricultura convenţională”, a spus Niculae Şerban în cadrul conferinţei România irigabilă, un proiect realizat de ZF în parteneriat cu Banca Transi­lvania. Costurile pentru însămân­ţarea unui hectar cu cereale şi însămânţarea sa sunt de 1.000 – 1.500 de euro în contextul preţurilor actuale, conform datelor ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO