Eveniment

Niculae si Micula, singurii antreprenori romani in top 500 al „greilor" din regiune

Niculae si Micula, singurii antreprenori romani in top 500 al „greilor" din regiune
10.09.2009, 00:00 250

Grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, siTransilvania General Import-Export a fratilor Micula sunt primelecompanii cu capital privat romanesc care au intrat in topul celormai mari 500 de companii in functie de cifra de afaceri din 2008din Europa Centrala, realizat de compania de consultanta si auditDeloitte.

Patru firme romanesti noi au intrat in acest an in topul celormai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est in functiede cifra de afaceri din 2008, realizat de compania Deloitte CentralEurope, cu sprijinul Deloitte Romania.

Astfel, numarul companiilor romanesti care au patruns in top aajuns la 34, cele patru companii nou intrate fiind Interagro,Transilvania General Import-Export, CFR Calatori si RenaultIndustrie Roumanie. Grupul de firme Interagro, al carui proprietareste Ioan Niculae, care deruleaza afaceri in industria chimica siagricultura, este prezent in top 500 pe pozitia 174, cu o cifra deafaceri de 1,09 mld. euro in 2008, in scadere cu 9,4% fata de anul anterior.

Pe pozitia 194 in top se afla compania Transilvania GeneralImport-Export, controlata de fratii Viorel si Ioan Micula.Compania, care se ocupa de distributia produselor fabricate peplatformele industriale European Drinks, Scandic Distilleries siEuropean Food, a inregistrat, conform raportului Deloitte, o cifrade afaceri de 999,9 mil. euro in 2008, cu 9,4% mai putin fata deanul anterior.

Celelalte doua companii intrate in top, CFR Calatori si RenaultIndustrie Roumanie, se situeaza pe pozitia 393, respectiv 418. CFRCalatori a incheiat anul trecut cu afaceri de 579,2 mil. euro, inscadere cu 0,9% fata de anul precedent. Francezii de la Renault auavut afaceri de aproape 547 mil. euro in 2008.

Pe langa Interagro si Transilvania General Import-Export,Romania este reprezentata in top de 24 de companii straine si optde stat.

"Fruntasii" din trecut au scazut cel mai puternic

"Industriile care au crescut cel mai rapid in Europa de Est inultimii ani, constructiile, real estate-ul, industriamanufacturiera, in special auto, sunt si cele care au inregistratin acest an cea mai puternica scadere. Toate industriile de bazavor fi afectate de criza, insa intr-o masura mai mica. Domeniilecare acopera nevoile de baza: energia, medicamentele, hrana,asistenta medicala, vor merge inainte, cu vanzari mai mici, dar pelinia de plutire si cu profit", considera George Mucibabici,directorul Deloitte Romania.

El spune ca "76% dintre companiile din top care au prezentatinformatii financiare au raportat in primele trei luni din 2009scaderi de 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut".

Peste o treime din topul 500 companii realizat de Deloitte estedominat de companiile din Polonia, in numar de 188. Dintre acestea,49 de companii sunt companii de stat, 96 au actionariat strain, intimp ce 35 sunt firme private cu capital polonez.

Separat de Top 500 companii, Deloitte a realizat si un top alprimelor 50 de banci din regiune in functie de valoarea activelor,unde Romania este prezenta cu patru banci: BCR,BRD, Volksbank si Unicredit, dar si un top 50 al companiilor deasigurari in functie de primele brute subscrise. In acest top auintrat Allianz-Tiriac Asigurari (locul 23), Omniasig (27), Asirom(39), ING Asigurari de Viata (41), Astra-Uniqa (42) si Asiban(45).

Antreprenorii romani si restul lumii

Doar doua companii cu capital privat romanesc sunt incluse intopul celor mai mari 500 de companii din Europa, potrivitclasamentului Deloitte. Anul trecut, nicio companie controlata deantreprenori romani nu a intrat in clasament.

Grupul de firme Interagro, controlat de omul de afaceri IoanNiculae (desen), este prezent in top 500 pe pozitia 174, cu o cifrade afaceri de 1,09 mld. euro in 2008, in scadere cu 9,4% comparativcu anul trecut. Grupul Interagro are 15 companii si 9.000 deangajati si ruleaza afaceri in agricultura, industria chimica,alimentara si cea hoteliera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO