Eveniment

Nimic nou pe frontul de est? „Nu se avansează din nicio parte, dar pierderile umane şi concentrările de arme sunt masive“

Pe lângă luptele din est, din regiunea Donbas, zilele acestea armata rusă a tras cu rachete de croazieră spre Odesa, oraşul-port de la Marea Neagră.

Pe lângă luptele din est, din regiunea Donbas, zilele acestea armata rusă a tras cu rachete de croazieră spre Odesa, oraşul-port de la Marea Neagră.

Autor: Răzvan Botea

13.05.2022, 07:00 247

Bombardamentele ruseşti au continuat în estul şi sudul Ucrainei - combinatul Azovstal sau oraşul-port Odesa -, la fel şi rezistenţa ucraineană, dar fără recuperări importante pe linia frontului.

Pe linia frontului războiului ruso-ucrainean, acum în estul şi sudul Ucrainei, nicio parte nu a avansat semnificativ în ultimele zile. Cu toate acestea, bombardamentele au continuat, iar concentrarea de forţe este uriaşă. Istoricul Armand Goşu, specialist în spaţiul ex-sovietic, spune că luptele pentru fiecare sătuc sunt crâncene, iar pierderile omeneşti sunt masive.

„Pierderile de vieţi omeneşti sunt uriaşe. Atât ucrainenii, cât şi ruşii au concentrat foarte multe forţe. Pare că a îngheţat, că nu se mişcă linia frontului, dar nu se mişcă pentru că sunt concentrări uriaşe de forţe. Se dau lupte foarte grele pentru fiecare sat în parte“, spune Armand Goşu.

Pe lângă luptele din est, din regiunea Donbas, zilele acestea armata rusă a tras cu rachete de croazieră spre Odesa, deci conflictul este departe de a fi îngheţat, chiar dacă linia frontului se mişcă insesizabil. Ucrainenii spun de asemenea că vor porni ofensiva, pentru că au ajuns întăriri de la ţările vestice.

Cum s-a ajuns însă la această situaţie, în care Rusia, care iniţial a concentrat trupe pe aproape întreg teritoriul ucrainean, se concentrează acum doar pe Donbas şi sudul Ucrainei  (linia Mării Negre)?

„Primele trei zile de război au fost cruciale. Blitzkriegul atunci a eşuat şi practic a început epopeea Ucrainei - rezistenţa ucrainenilor a dat peste cap planul ruşilor. Primele zile au fost decisive pentru conducerea de la Kiev şi organizarea defensivei“, mai spune Armand Goşu.

În 24 februarie 2022, Rusia a intrat cu armata în Ucraina. La mai puţin de două luni, fără a obţine succese de răsunet, precum ocuparea unui oraş important, Rusia a anunţat că începe faza a doua a „operaţiunii militare speciale“, care a însemnat retragerea trupelor către estul Ucrainei (Donbas) şi către linia Mării Negre. Întrebarea-cheie este dacă acesta a fost planul lui Vladimir Putin încă de la început.

„Nici vorbă“, răspunde Armand Goşu.

„Planul iniţial a fost să cucerească toată Ucraina. Planul secundar, după ce planul principal a eşuat, a fost să se concentreze pe Donbas. Acum, dacă vă uitaţi pe discursul lui Putin, nici măcar tot Donbasul nu îl mai vrea.“

Bilanţul pierderilor omeneşti şi materiale ale acestui război nu sunt clare în acest moment. În vreme ce Rusia nu a dat cifre oficiale despre pierderile din Ucraina, guvernul de la Kiev a estimat pierderile de vieţi omeneşti ale ruşilor la câteva zeci de mii. ZF a solicitat Ambasadei Ucrainei în România date despre pierderile civile ucrainene, însă, până la închiderea ediţiei print, guvernul ucrainean nu a trimis un răspuns.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO