Eveniment

Nişte infantili politici: În loc de PNRR, primim o criză politică, ca şi cum toate lucrurile din România s-ar fi rezolvat

Nişte infantili politici: În loc de PNRR, primim o...

Autor: Cristian Hostiuc

02.09.2021, 00:49 2081

Când toată economia, când toate companiile, când toţi antreprenorii, în special cei români, care spre deosebire de multinaţionale resimt criza din plin, aşteaptă banii, investiţiile, miliardele din PNRR – 29 de miliarde de euro -, plus 50 de miliarde de euro din noul exerciţiu financiar European, premierul Cîţu şi USR/PLUS le oferă o criză guvernamentală.

Cele două părţi o duc prea bine politic, au prea mulţi bani, şi în lipsă de altceva au trecut la o hârjoneală politică ca şi cum PNRR-ul este deja aprobat şi mâine încep să curgă miliardele, ca şi cum reforma companiilor de stat şi restructurarea administraţiei publice este deja făcută, iar facturile la utilităţi – energie electrică, gaze - au scăzut şi toată lumea este liniştită.

De ce ne trebuie acum o criză politică? Cu ce a greşit economia celor doi?

Aurolat de victoriile politice înregistrate până acum - câştigarea alegerilor din PNL este ca şi făcută, iar scandalul cu beţia de acum 21 de ani din SUA este deja istorie -, premierul Cîţu l-a dat afară din guvern pe Stelian Ion, ministrul USR al justiţiei, şi de-abia aşteaptă să-i dea afară şi pe ceilalţi miniştri ai USR/PLUS.

Florin Cîţu are în spate fostul PDL, în frunte cu Emil Boc, şi este încrezător că va gestiona guvernarea şi într-un guvern minoritar.

PDL revine la putere prin PNL, Ludovic Orban pierzând partida. Numai Băsescu şi Elena Udrea lipsesc din poză.

Florin Cîţu nu a pierdut până acum nicio luptă politică şi este sigur de victoria din PNL şi menţinerea la Palatul Victoria în funcţia de premier, ceea ce îi va aduce o putere şi mai mare. Aşa că forţează acum o nouă victorie în faţa USR pentru a-şi consolida poziţia politică.

USR şi PLUS nu au niciun proiect politic şi economic de anvergură, iar menţinerea în coaliţia de guvernare le va aduce noi pierderi politice. Cei de la USR nu au nicio idee cum să guverneze, nu au nici oameni, iar cei de la PLUS, în frunte cu Cioloş, vor neapărat să iasă de la guvernare pentru ca Cioloş să atace Palatul Cotroceni, venit din opoziţie.

Proiectul USR/PLUS – desfiinţarea SIIJ- nu prinde la public, iar celălalt proiect – taxe zero pe salariul minim – nu-l înţelege nimeni. Cei de la USR/PLUS mai bine ar milita pentru creşterea salariului minim la 1.500 de lei la anul, la 1.700 de lei în 2023 şi la 2.000 în 2024. Măcar ar avea un proiect care să fie ţinut minte de public. Asta înainte ca PSD să vină cu programul de creştere al salariului minim.

Dan Barna, care este vicepremier, deci numărul 2 după Florin Cîţu, este aerian din punct de vedere al guvernării, iar declaraţiile lui politice de miercuri seară că “Florin Cîţu trebuie să plece” arată mari lacune politice din punct de vedere strategic.  

Nicuşor Dan, primarul Capitalei, este perceput ca fiind al USR şi va fi un bolovan de gâtul acestui partid.

Preşedintele Iohannis are guvernul lui, iar rezultatul este cel pe care îl vedem.

Toţi vor să marcheze politic prezenţa la guvernare, dar mişcările lor arată mai degrabă că vor să se sinucidă politic, cel puţin cei de la USR/PLUS.

Premierul Cîţu îşi forţează leadershipul politic pentru că ştie că nu poate fii dat jos de la Palatul Victoria, iar preluarea conducerii PNL îi va întări şi mai mult poziţia.

Celebrul program PNLD 3 Anghel Saligni, de 50 de miliarde de lei, adică 10 miliarde de euro, pretextul acestei crize politice, este în intenţie un proiect bun, dar va fi o risipă de bani publici, exact ca sălile de sport şi de înot construite de Năstase şi Udrea. Vor fi bani aruncaţi în sate, comune şi chiar oraşe de unde oamenii fug, iar întrebarea este pentru cine se vor face acele investiţii. Aceste program ar fi fost bun dacă s-ar fi făcut înainte reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, astfel încât să vedem unde are rost să meargă investiţiile.

USR are dreptate când spune că acest program este făcut pentru baronii locali, atât cei din PNL cât şi cei din PSD, dar nu vine cu un alt proiect, pentru că nu ştiu cum să dezvolte administraţia locală.

USR se bazează pe centrele urbane, pentru că acolo sunt votanţii lui, corporatiştii, şi nu-l interesează ce este dincolo de şoseaua de centură a unui oraş.

Aşa cum l-a dat afară pe Alexandru Nazare şi l-a pus pe Dan Vîlceanu la Ministerul Finanţelor, premierul Cîţu vrea să arate baronilor partidului că poate să impună acest program şi astfel să le aloce bani, dându-le cel mai bun motiv să-l susţină din punct de vedere politic.

Guvernul Cîţu, în frunte cu premierul, stă la Palatul Victoria pentru că economia şi-a revenit extrem de rapid după criza din 2020, pentru că bugetul are bani, pentru că România reuşeşte să se împrumute, atât de pe piaţa internă, cât şi externă, pentru că lumea speră că va ieşi bine din această criză şi că urmează încă câţiva ani de creştere economică susţinută.

Facturile la utilităţi şi modul de gestiune a acestei probleme va aduce pierderi politice pentru PNL.

În lipsa lui Dragnea, PSD a ajuns să-l aibă pe Mihai Tudose ca principal comunicator al partidului, un personaj politic preistoric şi fan al glumiţelor.

Din păcate, riscăm să pierdem şi aceste tren economic al PNRR dacă cei care au puterea pe mână vor fi în continuare infantili.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO