Eveniment

Noi măsuri fiscale: Coaliţia de guvernare aproape a finalizat un pachet extins de măsuri fiscale: creşteri de taxe, modificarea regimului microîntreprinderilor şi creşteri de TVA

Premierul Nicolae Ciucă trebuie acum să majoreze taxele, deşi partidul său jurase că nu va creşte povara fiscală. De vină sunt ruşii, fireşte

Premierul Nicolae Ciucă trebuie acum să majoreze taxele, deşi partidul său jurase că nu va creşte povara fiscală. De vină sunt ruşii, fireşte

Autor: Răzvan Botea

01.07.2022, 07:30 1963

Coaliţia va ieşi zilele următoare cu proiectul de lege care va conţine lista finală a măsurilor fiscale ♦ Din informaţiile ZF, cele mai importante modificări sunt la creşterea TVA-ului pentru HoReCa şi locuinţele care depăşesc valoarea de 120.000 de euro, scăderea plafonului pentru impozitarea microîntreprinderilor, creşterea taxelor pe tutun, dividende, jocuri de noroc şi sucuri.

Coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR a căzut de acord asupra unui set extins de măsuri fiscale care ar urma să crească încasările la bugetul de stat atât în 2022, cât şi în 2023. Potrivit informaţiilor ZF azi va mai avea loc o discuţie informală în coaliţie, urmând ca după aceea proiectul să fie prezentat public şi lansat în consultare. Surse ZF din coaliţia de guvernare au confirmat că printre măsurile fiscale se numără reducerea la jumătate a plafonului de 1 mil. de euro pentru microîntreprinderi, creşterea accizelor la tutun, majorarea TVA-ului pentru HoReCa, dar şi scăderea pragului pentru locuinţele la care se aplică un TVA de 5%.

Până în momentul închiderii ediţiei print a Ziarului Financiar, coaliţia de guvernare nu a prezentat public proiectul modificărilor fiscale. Potrivit informaţiilor ZF, dacă nu săptămâna aceasta, cel târziu săptămâna viitoare va fi publicată lista finală a măsurilor fiscale şi proiectul va fi lansat în dezbatere publică.

Deoarece discuţiile încă nu s-au finalizat, în acest moment nu există o estimare clară a încasărilor suplimentare generate de setul de măsuri şi nici momentul din care acestea se vor aplica. Calculele pe baza datelor din piaţă şi a informaţiilor publice arată însă că numai din cele patru măsuri prezentate anterior de ZF (majorarea taxelor pentru tutun, sucuri, jocuri de noroc şi dividende) ar aduce, într-un an întreg, cel puţin 1 miliard de euro în plus la bugetul de stat.

Guvernul revine la discuţiile pentru scăderea plafonului pentru impozitarea microîntreprinderilor. Astfel, firmele din România cu cifră de afaceri cuprinsă între 500.000 şi 1 mil. euro ar putea trece de la impozitul de 1% sau 3% pe venitul microîntreprinderii la impozitul de 16% din profit.

Scăderea plafonului pentru impozitarea microîntreprinderilor de la 1 milion de euro la 500.000 de euro ar aduce în plus la buget circa 1,3 miliarde de lei (260 de milioane de euro). În acest moment, sunt aproximativ 25.000 de companii cu cifra de afaceri cuprinsă între 500.000 şi 1 milion euro, dintre care mai mult de 22.500 au înregistrat profit.

Povestea este mai veche, la finalul anului trecut şi începutul lui 2022 au mai fost discuţii pentru această măsură. Acestea nu s-au concretizat, iar economiştii sunt de părere că pragul şi pragul de 500.000 de euro ca cifră de afaceri pentru a beneficia de impozit pe venit de 1% sau 3% este prea mare. Pe de altă parte, jucătorii din piaţă spun că firmele mici vor avea dificultăţi.

Începând cu 1 ianuarie 2022, la lo­cu­in­ţele al căror preţ este sub 140.000 de euro se aplică un TVA de 5%. Pragul anterior era la 90.000 de euro, adică 450.000 de lei. Potrivit noilor măsuri discutate în coaliţie, pragul acesta ar urma să fie scăzut la 120.000 de euro (600.000 de lei).

 

Cele mai importante măsuri fiscale din pachetul asupra căruia coaliţia a căzut de acord:

Reducerea plafonului pentru impozitarea microîntreprinderilor de la 1 mil. de euro la 500.000 de euro;

► Creşterea TVA de la 5% la 9% pentru HoReCa;

► Scăderea plafonului pentru TVA de 5% la locuinţe de la 140.000 de euro la 120.000 de euro;

►  Creşterea TVA pentru băuturi carbogazoase cu zahăr de la 9% la 19%;

► Creşterea accizelor la tutun şi alcool;

► Impozitarea cu 1% a vânzării unei locuinţe deţinută mai mult de 3 ani şi cu 3% a locuinţei deţinute mai puţin de 3 ani;

► Creşterea impozitelor pe proprietate;

► Creşterea impozitului pe câştiguri din jocuri de noroc la 40%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO