Eveniment

Noi măsuri: persoanele vaccinate cu ambele doze nu mai stau în carantină la intrarea în ţară din zone considerate de risc

Numărul pacienţilor nou confirmaţi cu COVID-19 a fost ieri de 1.509, în scădere faţă de zilele anterioare.

Numărul pacienţilor nou confirmaţi cu COVID-19 a fost ieri de 1.509, în scădere faţă de zilele anterioare.

Autor: Georgiana Mihalache

19.01.2021, 00:05 11378

Persoanele imunizate cu ambele doze de vaccin îm­potriva COVID-19 nu mai sunt obligate să stea în carantină două săptămâni dacă se întorc din ţări cu un risc epidemio­logic ridicat, potrivit unei hotărâri a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă semnată de premierul Florin Cîţu.

Trebuie să treacă însă 10 zile de la a doua doză de vaccin pentru a se încadra în categoria celor care nu mai stau în carantină, iar dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării rapelului, va fi printr-un document emis de unitatea sanitară care a administrat vaccinul, din România sau din străinătate, se arată în hotărâre.

„Acelaşi regim se aplică şi în cazul persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză“, se mai arată în hotărâre. Şi persoanele care sunt contact direct cu un pacient pozitiv pot ieşi din carantină după zece zile, nu după 14 ca până acum, dacă în a opta zi fac un test COVID şi este negativ.

Discuţii referitoare la schimbările pe care le aduce vaccinarea, pe măsură ce persoanele imunizate în prima fază încep să primească şi a doua doză au existat încă de la începutul campaniei de vaccinare.

Numărul pacienţilor nou confirmaţi cu COVID-19 a fost ieri de 1.509, în scădere faţă de zilele anterioare, din datele autorităţilor. Totuşi, în weekend, laboratoarele prelucrează puţine teste, lucru care duce la un număr mic de pacienţi confirmaţi. În ultimele 24 de ore au fost prelucrate 5.800 de teste PCR şi 3.093 teste rapide antigenice. Totuşi, capacitatea de testare a României este mai mare, existând zile în care s-au realizat şi 38.000 de teste.

În spitale sunt internaţi 8.700 de pacienţi cu noul virus, iar 1.084 dintre aceştia se află la terapie intensivă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO