Eveniment

Noi norme pentru călătoriile în interiorul UE intră în vigoare de marţi. Atenţie românilor care nu au făcut încă a treia doză de vaccin

Noi norme pentru călătoriile în interiorul UE intră...

Autor: Mediafax

31.01.2022, 17:55 1116

Noile norme privind călătoriile în UE, care intră în vigoare de marţi, prevăd o perioadă standard de acceptare de 270 de zile pentru certificatele digitale vaccinare împotriva COVID-19. Românii care s-au vaccinat în luna mai 2021 şi nu au făcut încă doza 3 pierd valabilitatea green-pass-ului.

Potrivit unui comunicat al CE, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei de vaccinare primară.

În cazul vaccinurilor cu doză unică, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima şi unica administrare.

În cazul vaccinurilor cu două doze, aceasta înseamnă 270 de zile de la administrarea celei de a doua doze sau, pentru persoanele vindecate de COVID-19, 270 de zile de la prima şi unica administrare, în funcţie de strategia naţională de vaccinare.

Perioada standard de acceptare nu se aplică certificatelor pentru dozele de rapel.

„Începând de mâine (marţi, 1 februarie 2022 - n.r.), va exista o normă la nivelul UE cu privire la durata de acceptare a certificatelor de vaccinare pentru seriile de vaccinare primară atunci când sunt utilizate în contextul călătoriilor transfrontaliere. Acest lucru reflectă scăderea puterii de protecţie a vaccinului şi subliniază importanţa administrării unui rapel. Cu sprijinul experţilor din cadrul Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor şi al Agenţiei Europene pentru Medicamente, Comisia va monitoriza îndeaproape dacă sunt necesare adaptări viitoare ale acestei norme”, a declarat Didier Reynders, comisarul pentru Justiţie.

Aceste norme se aplică numai certificatelor de vaccinare utilizate în scopul călătoriilor în UE.

„Statele membre pot aplica norme diferite atunci când utilizează certificatul digital al UE privind COVID în context intern, dar sunt invitate să se alinieze la perioada de acceptare stabilită la nivelul UE. Începând de mâine, trebuie puse în aplicare şi noi norme în ceea ce priveşte introducerea în certificate a administrării dozelor de rapel”, a anunţat CE.

Şeful DSU, Raed Arafat a declarat, luni, că în România încă se poate folosi certificatul cu două doze, însă cei care nu au boosterul nu vor putea călători.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO