Eveniment

Noi reacţii la proiectul de modificare a Codului fiscal: „Multinaţionalele care oferă acţiuni angajaţilor valoroşi sunt avantajate pentru că nu trebuie să plătească contribuţii sociale“

Emilian Duca: „Textul OUG nu precizează faptul că se referă la cheltuielile suportate de către societăţile care susţin activitatea şcolilor profesionale şi tehnice ori înfiinţează astfel de instituţii.“

Emilian Duca: „Textul OUG nu precizează faptul că se referă la cheltuielile suportate de către societăţile care susţin activitatea şcolilor profesionale şi tehnice ori înfiinţează astfel de instituţii.“

Autor: Adelina Mihai

15.11.2016, 00:06 1326

Unele dintre propunerile de modificare a Codului fiscal puse în dezbatere recent de Ministerul de Finanţe avantajează în special multinaţionalele şi nu pot fi aplicate companiilor româneşti decât dacă se modifică şi alte legi, este de părere Emilian Duca, consultant fiscal în cadrul companiei Tax&Business Solutions.

„Una dintre modificările aflate în dezbatere este aceea de a extinde facilitatea pentru stock options plan şi pentru alte tipuri de societăţi decât societăţile pe acţiuni (SRL-uri, societăţi în nume colectiv, societăţi în comandită simplă sau pe acţiuni). Însă modificarea pare să avantajeze (din nou) multinaţionalele şi întreprinzătorii străini. În principiu, schimbarea este pozitivă, însă ar trebui modificate şi reglementările privind societăţile (Legea nr. 31/1990) pentru ca această facilitate să funcţioneze şi pentru antreprenorii români“, a explicat Emilian Duca.

Cu alte cuvinte, spune el, actuala lege a societăţilor comerciale din România nu permite ca SRL-urile cu capital autohton să acorde părţi sociale gratuite angajaţilor, ci, în cel mai bun caz, aceştia pot cumpăra părţi sociale cu preţ redus.

„Este o problemă, pentru că această măsură nu este adaptată legislaţiei noastre. Şi astfel vor fi avantajaţi cei cu offshore-uri, pentru că acolo legislaţia este mai permisivă. La societăţile pe acţiuni este posibilă acordarea acţiunilor cu titlu gratuit, dar la societăţile cu răspundere limitată nu”, a mai spus el.

În general, spune Duca, multinaţionalele acordă participaţii angajaţilor valoroşi, care sunt stimulaţi astfel să rămână în companie pentru a primi un venit ulterior. Astfel de beneficii se acordă, în prezent, angajaţilor din top managementul din unele multinaţionale locale, care primesc pachete de acţiuni de la compania-mamă a filialei locale.

„Este, pe de-o parte, avantajoasă din punct de vedere fiscal această măsură pentru că o astfel de opţiune nu intră sub incidenţa contribuţiilor sociale. Aspectul economic este acela că angajatul va fi stimulat să tragă foarte tare şi să lucreze mai mult, ştiind că atunci când firma va avea succes el va realiza un venit suplimentar“, a mai spus Emilian Duca. În general, astfel de beneficii se acordă mai ales în companiile IT din Occident, mai spune el.

O altă propunere de modificare a Codului Fiscal arată că se recunoaşte deductibilitatea cheltuielilor pentru organizarea şi desfăşurarea învăţământului profesional şi tehnic, precum şi cheltuielile cu amortizarea mijloacelor fixe/investiţiilor efectuate în acest domeniu.

„Textul OUG nu precizează faptul că se referă la cheltuielile suportate de către societăţile care susţin activitatea şcolilor profesionale şi tehnice ori înfiinţează astfel de instituţii din domeniul educaţiei (intuiţia ne spune că despre aceste cheltuieli este vorba)”, a mai spus consultantul fiscal.

De asemenea, o altă măsură vizează scutirea de impozit pentru profitul reinvestit se extinde şi asupra sumelor achitate pentru dreptul de utilizare a programelor informatice. În plus, această facilitate fiscală urmează să se aplice pe o durată nedeterminată.

„Facilitatea este supusă limitărilor privind ajutorul de stat. Prin urmare, aplicarea acesteia necesită calcularea limitei maxime de care se poate beneficia“, a mai spus Duca.

În primele nouă luni ale acestui an în România s-au înfiinţat circa 84.000 de companii şi PFA-uri noi, iar 70% sunt organizate sub formă de SRL-uri, în timp ce SA-urile nu ajung nici la 0,1%, arată datele de la Registrul Comerţului. O explicaţie pentru această situaţie o reprezintă faptul că, pentru înfiinţarea unui SA, costurile de capital sunt mult mai mare decât la un SRL.

Citiţi pe aici observaţiile integrale ale consultantului fiscal Emilian Duca privind pachetul de măsuri care vizează modificarea Codului fiscal

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO