Eveniment

Noi tensiuni: Ungaria cere autorităţilor române să nu penalizeze cetăţenii ungari care sărbătoresc ziua naţională

Noi tensiuni: Ungaria cere autorităţilor române să nu...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

15.03.2018, 14:21 1241

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat joi că autorităţile române nu trebuie să penalizeze cetăţenii ungari pentru sărbătorirea zilei naţionale, relatează agenţia MTI.

Poziţia diplomaţiei ungare vine după ce primarii din oraşele Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc şi Târgu Secuiesc au fost amendaţi cu câte 5.000 RON pentru că au afişat simboluri ale Ungariei care au legătură cu ziua naţională din 15 martie (pentru comemorarea Revoluţiei de la 1848).

"Astfel de penalizări sunt nedemne de un stat membru al Uniunii Europene şi nu au nimic în comun cu respectul reciproc. Cetăţenii ungari nu prejudiciază România prin faptul că îşi comemorează eroii, iar astfel de momente de comemorare nu ar trebui deranjate", a spus Szijjarto.

Vicepremierul ungar Zsolt Semjen a condamnat decizia autorităţilor române şi şi-a manifestat solidaritatea faţă de primarii care au fost penalizaţi.

"Este inacceptabil şi scandalos că utilizarea simbolurilor naţionale este penalizată cu ocazia sărbătoririi zilei noastre naţionale. În Ungaria este considerat un lucru obişnuit faptul că minorităţile naţionale au libertatea totală de a-şi folosi simbolurile naţionale şi ale minorităţilor. Ungaria se aşteaptă ca România să aibă aceeaşi abordare", a spus Semjen.

Prefecţii din judeţele Harghita şi Covasna, care au dispus sancţiunile pentru primari, au susţinut că niciun drapel al României nu a fost afişat alături de cel al Ungariei în clădirile primăriilor. Conform legii, "arborarea drapelului altui stat se realizează numai împreună cu drapelul naţional şi numai pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite", cu ocazia vizitei unor oficiali străini, a unor întruniri internaţionale sau a unor sărbători.

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Galfi Arpad, cel care a câstigat alegerile din partea Partidului Civic Maghiar, a declarat că au fost afişate simbolurile Ungariei pentru a comemora Revoluţia de la 1848 şi în semn de respect faţă de delegaţia ungară condusă de către secretarul de stat Miklos Soltesz. Ulterior, Arpad a precizat că a fost arborat şi drapelul României.

Galfi Arpad a invocat un decret guvernamental adoptat în 2001, potrivit căruia minorităţile etnice au dreptul să folosească simbolurile naţionale în cadrul unor evenimente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO