Eveniment

Noii economisti despre tranzitia in Romania

23.06.2003, 00:00 23



Un grup de tineri economisti a lansat, la finele saptamanii trecute, volumul intitulat "Noii economisti despre tranzitia in Romania" realizat sub coordonarea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, si a fostului ministru al Finantelor, Daniel Daianu.



Cei 21 de autori ai volumului, care au urmat specializari la cele mai prestigioase universitati din lume si care, la ora actuala, lucreaza in institutii financiare sau de cercetare de prestigiu din Romania sau din afara, au realizat o radiografie a perioadei de tranzitie a Romaniei, din 1990 pana in 1999.



"Este o initiativa a BNR si a Academiei Romane, care reuneste economisti cu pregatiri de specialitate relativ diferite. Noi le-am spus noii economisti, dar asta nu inseamna ca noi suntem foarte vechi, ci ca ei sunt mai tineri decat noi. Speram ca urmatorul volum sa apara in toamna", spune Mugur Isarescu.



In preambulul materialului, Daniel Daianu aminteste ca Romania inregistreaza un decalaj de peste 40 de ani fata de UE si asta in conditiile in care economia romaneasca ar inregistra anual o crestere de 5%.



Cea mai disputata prezentare a fost sustinuta de Ella Kallai, analist planificare si cercetare la Alpha Bank Romania, care a realizat un studiu privind natura cresterii economice din Romania deceniului trecut. Prezent la eveniment, Georges de'Menill, profesor universitar la Harvard, si-a exprimat nedumerirea privind cresterea semnificativa de productivitate care reiese din datele statistice din perioada 1994-1996, urmata de o prabusire drastica a acesteia in anii 1997-1999. Analistii romani prezenti la lansarea lucrarii au explicat contradictia prin faptul ca in perioada 1994-1996 este posibil ca datele statistice sa fie suferit unele cosmetizari. In opinia lui Valentin Lazea, economist-sef al BNR, productivitatea sectoriala care apare in datele statistice din acea vreme este irelevanta. El a explicat ca cele mai multe unitati din sectoarele care raportau o crestere a productivitatii nu-si achitau obligatiile, inclusiv bugetare, iar o mare parte a costurilor era transferata catre banci. diana.sava@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO