Eveniment

Noroc cu IT-iştii: Exporturile de servicii IT&C au depăşit 2 mld. euro la cinci luni din 2019, dublu faţă de acum cinci ani

Analiză ZF

Noroc cu IT-iştii: Exporturile de servicii IT&C au...

Autor: Adelina Mihai

24.07.2019, 18:38 285

Creşterea numărului de absolvenţi de facultăţi cu profil IT, investiţiile în start-up-uri care produc proprietate intelectuală şi alinierea politicilor macro ale statului cu industria IT, „locomotiva de creştere“ a economiei sunt principalele măsuri care pot genera o accelerare a exporturilor de servicii IT&C.

România a exportat servicii IT&C în valoare de peste 2 miliarde de euro în primele cinci luni ale acestui an, nivel în creştere cu 13% faţă de perioada similară din 2018 şi dublu faţă de valoarea înregistrată în urmă cu cinci ani, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la BNR.

În ritmul actual de creştere, cei 110.000- 120.000 de programatori români vor genera exporturi de servicii IT&C de peste 5 mld. euro în 2019, faţă de nivelul de 4,5 miliarde de euro înregistrat în 2018 şi 2,7 miliarde de euro înregistrat în 2015.

În medie, fiecare programator are un aport anual de circa  40.000 de euro pe an în exporturile de servicii, având în vedere că salariul mediu în domeniul IT este de circa 2.000 de euro brut pe lună, la care se adaugă chiriile, programele de teambuilding sau de training pentru angajaţi, taxele plătite de companii şi profitul generat în România, sume care se facturează la extern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO