Eveniment

Nouă bănci străine au cerut Finanţelor să le vândă titluri în valută

Autor: Marius Radu - Mediafax

28.03.2011, 23:39 25

Ministerul Finanţelor a emis pe piaţa internă în ultimii doi anititluri de stat denominate în valută la solicitarea principalelornouă bănci cu capital străin care activează în România, inclusiv învederea menţinerii nivelului expunerilor din partea băncilor-mamă,potrivit Strategiei de administrare a datoriei publiceguvernamentale 2011-2013, elaborată de Ministerul de Finanţe.

La sfârşitul lunii iulie 2010, pe fondul lichidităţilorexistente în valută pe piaţa interbancară, pentru acoperireanecesităţilor de finanţare şi compensare a sumelor care nu

s-au putut atrage în cadrul licitaţiilor de titluri din ultimaperioadă, ca urmare a randamentelor solicitate de piaţă la un nivelde peste 7%, MFP a lansat o emisiune de obligaţiuni în valută pepiaţa internă în valoare de 1,2 mld. euro, suma atrasă fiind decirca trei ori mai mare decât valoarea anun­ţată, iar în lunanoiembrie MFP a mai lansat o emisiune de obli­gaţiuni în valută de1,3 mld. euro, cu scadenţa la 3 ani.

În anul 2009 au fost emise titluri în euro pe piaţa internă învaloare de 2,7 mld. euro, cu maturităţi de 1,3 şi 4 ani şi rate dedobândă de 4,25% pentru maturitatea de un an şi 5,25% pentru celede 3 şi 4 ani.

În urmă cu aproape două săptămâni, băncile mamă aleprincipalelor nouă instituţii de credit cu capital străin şi-aureafirmat în unanimitate la întâlnirea de la Bruxellesanga­jamentul să menţină la un nivel adecvat sau chiar să majorezeexpunerile faţă de România, dar s-a renunţat la condiţia explicităca expunerea să rămână la nivelul din martie 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO