Eveniment

Nouă din zece ouă din magazine, marcate cu cifra 3, adică neecologice. Cum se explică?

Autor: Traian Terzianm

09.01.2011, 23:40 58

Peste 90% din ouăle comercializate în magazine sunt marcate cucifra 3, adică provin de la găini crescute în baterii, încondiţiile în care din 2005, după introducerea ştampilei pe ou, pepiaţa locală ar trebui să fie disponibile patru tipuri de ouăinscripţionate cu 0 (produse ecologice), 1 (produse în gospodărileprivate), 2 (produse în ferme de dimensiuni mari) şi 3 (produse înbaterii).

Consumul de ouă din România este estimat la 2,7 mld. bucăţianual, la care se adaugă autoconsumul, o piaţă de 3,6 mld. bucăţianual.

Potrivit oficialilor Carrefour, cea mai mare reţea dehipermarketuri din România, vânzările de ouă etichetate cu cifra 3au o pondere de aproximativ 90% - 95% din total la nivelul pieţeiorganizate. Valoarea acestei pieţe este estimată între 250 şi 300mil. euro, potrivit datelor ZF.

Reprezentanţii Carrefour explică ponderea mare a ouăloretichetate cu cifra 3 prin faptul că sunt mai ieftine, dar şi prinproducţia insuficientă de ouă obţinute de la găini crescute la solsau din creştere ecologică.

Un ou marcat cu cifra 3 costă între 40 şi 50 de bani, în timp ceunul ecologic are un preţ dublu, potrivit datelor MinisteruluiAgriculturii. Aceleaşi date mai arată că în 2010, producţia de ouăecologice (marcate cu 0) a fost de 4,8 mil. bucăţi, adică sub 0,01%din total.

Pe lângă datele oferite de Carrefour, un alt raport al VierPfoten, o fundaţie pentru protecţia animalelor, arată că o treimedin producţia totală de ouă din România, adică în jur de 1,9-2 mld.bucăţi, provine de la găini crescute în baterii BP3. Reprezentanţiifundaţiei susţin că în aceste baterii găina are un spaţiu vital denumai 550 cm2, adică mai puţin decât suprafaţa unei coli de hârtieA4.

"În septembrie 2009, Comisia Europeană a avut o misiune înRomânia de a verifica gradul de implementare a programuluicomunitar privind protecţia animalelor de fermă, şi anume pefermele în care sunt crescute găinile ouătoare. În urma acestuistudiu Comisia a constatat că 31% din producţia de ouă din Româniaprovin de la bateriile tip BP3", a declarat Veronica Tulpan,coordonatorul campaniei "Ştampila pe ou" a fundaţiei Vier Pfoten.

Tulpan precizează că aceste cuşti va trebui să fie îmbunătăţitepână la 1 ianuarie 2012, la o suprafaţă de 600cm2, conform normeloreuropene. Fundaţia a analizat însă doar condiţiile în care suntcrescute găinile şi nu a făcut precizări legate de impactul asupraconsumatorului al diferitelor tipuri de ouă. "Nu contează felul încare sunt produse ouăle, ci cu ce sunt hrănite găinile", explicăIlie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsari din România,precizând faptul că aceste ouă inscripţionate cu cifra 3 nudăunează cu nimic sănătăţii şi că pot fi consumate fără probleme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO