• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
Eveniment

Noua lege a educaţiei, o nebunie completă: De ce să fie organizate concursuri la „colegiile naţionale“ după „evaluarea naţională“ şi după ce criterii

Noua lege a educaţiei, o nebunie completă: De ce să fie organizate concursuri la „colegiile naţionale“ după „evaluarea naţională“ şi după ce criterii

Elevii care nu au reuşit să obţină un loc în urma concursului de admitere în colegii vor fi repartizaţi la liceu pe baza rezultatelor obţinute la evaluarea naţională, după încheierea concursurilor proprii de admitere în colegii. Aceste prevederi sunt prevăzute a fi aplicate începând cu sesiunea din iunie 2024.

Autor: Ramona Cornea

22.08.2022, 18:00 1304

♦ „Educaţia naţională“ a devenit asemenea unui butic dintr-un sat de pe lângă Bucureşti unde pe geamul şandramalei scrie: „Ne permitem să ne selectăm clientela“. Aşa a ajuns „România educată“ ♦ Este firesc ca instituţiile de învăţământ de prestigiu să dorească să aibă cei mai buni elevi. Dar cum îi atrag? ♦ O singură şedinţă de meditaţie (două ore, de obicei) ajunge în Bucureşti şi la 100 de euro.

Ultima decizie a Ministerului Educaţiei, după o întâlnire cu sindicatele: subiectele la examenul de admitere în „colegiile naţionale“ vor fi scrise de profesori din afara colegiilor unde se dau examenele. Propunerea iniţială a fost ca subiectele să fie elaborate de chiar profesorii din colegii unde copii participă la examene. Doar că suspiciunea generală a fost că profesorii vor formula subiectele în aşa fel încât elevii cu care ei fac meditaţii să fie avantajaţi. O şedinţă de meditaţie (care durează, de obicei, 2 ore) poate ajunge, în Bucureşti, şi la 100 de euro. Dar sunt puţini părinţii care-şi permit acest lux, aşa că elevii, oricât de străluciţi ar fi ei, ar fi avut şanse reduse să fie admişi la un liceu de prestigiu.

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat la finalul săptămânii trecute că din discuţiile cu federaţiile sindicale din educaţie au rezultat „cinci decizii majore“, decizii care urmează să fie incluse în textul proiectului pentru noua lege a educaţiei care va fi înaintat spre adoptare în guvern.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: