Eveniment

Noua lege a pensiilor nu se atinge de militari si politisti. Cum comentati?

26.01.2010, 23:12 2305

Legea unitara a pensiilor prevede recalcularea pensiilorspeciale ale magistratilor, diplomatilor, parlamentarilor,aviatorilor sau ale fostilor angajati ai Curtii de Conturi, dar nusi pe cele ale fostilor militari sau politisti, potrivitproiectului de lege lansat spre dezbatere publica si postat ieri pesite-ul Ministerului Muncii.

Practic, economia pe care o va face statul astfel la buget va fiinfima, in conditiile in care 140.000 din cele 200.000 de pensiispeciale apartin fostilor angajati ai serviciilor secrete, de laInterne si Aparare, SRI, SIE si SPP, care costa statul circa 1 mld.euro pe an, potrivit unor calcule ZF, si care sunt exclusi de laprocesul de recalculare.

Salariatii din aceste structuri nu cotizeaza in timpul vietiiactive pentru pensia de stat si nu isi primesc pensia din bugetulpublic de pensii, ci prin alocari de la bugetul de stat catreministerele respective.

Indemnizatia lunara aferenta unei pensii speciale poate trece de9.000 de lei.

De asemenea, legea include in sistemul de plata al CAS pesalariatii care sunt platiti exclusiv pe baza contractelor dedrepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare,care realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu celputin patru salarii medii brute utilizate la fundamentareabugetului asigurarilor sociale de stat.

Persoanele care au un venit anual exclusiv din drepturi de autorsi conventii civile de cel putin patru salarii medii brute vor fiobligate sa plateasca integral CAS de 31,3% din venit. Salariulmediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor socialede stat pe 2010 este de 1.836 lei, astfel ca vor plati CAS doar ceicare au un venit anual de cel putin 7.344 de lei.

Reprezentantii Ministerului Muncii nu au putut ficontactati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO