Eveniment

Noua lege a sănătăţii mai are nevoie de dezbateri pentru că ridică multe întrebări

Noua lege a sănătăţii mai are nevoie de dezbateri pentru că ridică multe întrebări

Foto Andreea Alexandru

Autor: Corina Mirea

25.09.2012, 00:08 1604

Producătorii de medicamente şi jucătorii de pe piaţa serviciilor medicale spun că sistemul de sănătate nu ar avea nevoie neapărat de o reformă fundamentală, însă ministrul actual al sănătăţii precizează că va încerca în continuare să spargă monopolul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin noua lege a sănătăţii.

Legea sănătăţii intră pentru dezbateri în Parlament în prima săptămână din decembrie, prilej cu care se vor publica şi rezultatele studiului de impact realizat de autorităţi la cererea FMI şi UE, a spus Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii la evenimentul ZF Pharma Summit 12, organizat ieri de ZF. Potrivit acestuia, principalele prevederi din noua lege au în vedere spargerea monopului actualei Case Naţionale de Asigurări de Sănătate prin reorganizarea sa în societăţi mutuale. Astfel, socie­tăţile de asigurări private vor putea încheia contracte direct cu statul şi vor putea primi bani în contul contribuţiilor obligatorii ale angajaţilor. De altfel, după implementarea acestui proiect, cei care vor opta pentru un pachet de servicii de sănătate de bază vor putea opta la acelaşi asigurător şi pentru unul facultativ.

Dacă va fi implementată noua lege, aceasta va marca schimbarea fundamentală a modului în care funcţionează sistemul actual de sănătate. "Se desfiinţează monopolul Casei Naţionale de Asigurări, iar actualele case de asigurări de sănătate se vor reduce ca numar prin reorganizarea lor ca asocialţii non-profit. Apoi, se deschide posibilitatea creării şi altor asociaţii mutuale de asigurări de sănătate pentru a asigura şi o competiţie mai mare", a spus Vasile Cepoi în cadrul evenimentului ZF Pharma realizat în parteneriat cu Vodafone, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR), Sanofi, Roche, Janssen, International Hotels şi BSS.

Ce spun actorii din sistem

  • Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii: Foarte multe propuneri pentru modificarea proiectului de lege a sănătăţii sunt fără substanţă. Am primit propuneri inclusiv să armonizăm jurământul lui Hipocrate cu Biblia. Mă îngrijorează cum reacţionează societatea la noua lege a sănătăţii.

  • Robert Popescu, director A&D Pharma: După opinia mea ar trebui mai multă transparenţă şi mai mult management eficient pentru a administra fondurile casei şi nu o spargere a acesteia, care poate aduce probleme suplimentare. Prin această reformă ne propunem prea mult după opinia mea. Noi nu ştim să mergem cu bicicleta şi vrem să plecăm în Cosmos.

  • Dragoş Damian, preşedintele APMGR şi CEO al Terapia Ranbaxy: Eu cred că o mai bună administrare a banilor din sistem s-ar putea rezolva prin nişte măsuri tactice şi nu neapărat printr-o spargere a monopolului casei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO